Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Moderaterna vill införa särskilda ungdomshäkten

Civilrätt
Publicerad: 2020-02-14 12:02
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Johan Forssell, rättspolitisk talesperson Foto: Jessica Gow / TT

Moderaterna vill att fler unga ska häktas samt att man ska införa särskilda ungdomshäkten.
Partiet vill också se att fler unga omhändertas enligt LVU, lagen om vård av unga, något som åklagare ska ha möjlighet att fatta beslut om omedelbart.

Moderaterna presenterade under fredagen ett åtgärdspaket mot ungdomskriminalitet som kommer att tas upp i justitieutskottet på tisdag. 

Åtgärdspaketet handlar om att socialtjänst och polis ska agera tidigare och om hårdare straff för unga som begår brott.

Fler särskilda ungdomshäkten

Ett av förslagen är att sänka gränsen för när 15–18-åringar kan häktas. Moderaterna tycker att det finns starka skäl att utöka möjligheten söka denna gräns där i dag endast unga häktas när de misstänks för mycket allvarliga brott.

Partiet vill samtidigt se över situationen för unga som sitter i häkten och vill ha fler särskilda ungdomshäkten som ska anpassas efter ungas behov, till exempel med bättre möjligheter att studera.

Omhändertagande enligt LVU

Partiet vill också se att fler unga omhändertas enligt LVU, lagen om vård av unga, något som åklagare ska ha möjlighet att fatta beslut om omedelbart.

”Åklagarmyndigheten ska kunna ansöka om omhändertagande enligt LVU. I dag har endast socialnämnden behörighet att göra det. Vidare bör åklagare ha behörighet att fatta beslut om omedelbart omhändertagande enligt LVU i de fall då ett barn riskerar att skada sin utvecklig genom brottslig verksamhet”.

Vidare skriver partiet att kostnaderna för omhändertagandet bör stanna på staten och inte kommunen.

”För att möjliggöra fler omhändertaganden enligt LVU bör staten ersätta kommunernas kostnader för omhändertaganden som sker på grund av brottslig verksamhet. Det är i huvudsak statens uppgift att upprätthålla lag och ordning”.

Bättre samarbete mellan myndigheterna

Partier anser att samarbetet mellan socialtjänsten, polisen och andra myndigheter måste bli bättre. Moderaterna föreslår därför att alla sekretesshinder ska undanröjas så att information om unga ska kunna delas.

Partiet vill även att det ska vara lagstiftat i socialtjänstlagen att arbeta brottsförebyggande.

”Vi ser en samhällsutveckling där brottsligheten kryper lägre ner i åldrarna. Allt yngre barn rekryteras av kriminella gäng”, skriver Moderaterna.

Enkät om ungdomsbrottsligheten

Partiet hänvisar till en enkät från olika lokalpolisområden som visar att det handlar ibland om barn som är så unga som 10–12 år.

Antalet anmälda våldsbrott där minst en person under 15 år registrerats som misstänkt har ökat med 35 procent mellan 2016 och 2019, då det totalt rörde sig om 9 258 fall. Parallellt har antalet personer under 15 år som har registrerats som misstänkt för våldsbrott ökat med 40 procent under samma tidsperiod.

Partiet hänvisar även till att ungdomsrånen har ökat kraftigt under senare år.

Under 2019 ökade antalet personrån mot unga med över 30 procent jämfört med 2018. Sedan 2014 har antalet ungdomsrån ökat med 125 procent, från 1 098 rån 2014 till 2 484 rån 2019.

Höj lägsta straffet för rån

Idag är det lägsta straffet för rån ett års fängelse. Moderaterna vill höja det till lägst ett år och sex månader.

”Vi har också sett flera exempel på hur rånen blir råare och mer våldsamma”, skriver partiet.

Partiet skriver att dagens regelverk inte är anpassat för den här utvecklingen.

”Unga personer som grips för mycket grova brott kan vara tillbaka på gatan redan samma dag – trots att risken för återfall i brottslighet är uppenbar”.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
pm-atgardspaket-mot-ungdomskriminaliteten

Dela sidan:
Skriv ut: