Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Dyr tvist om obetald advokatnota på 50 000 kronor

Civilrätt
Publicerad: 2019-06-07 09:51
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kvinnan vägrade betala advokatbyråns räkning på 50 000 kronor eftersom hon hävdade att hennes namnteckning på avtalet var förfalskad. Nu döms hon att betala räkningen på 50 000 kronor samt advokatens rättegångskostnader på en kvarts miljon kronor.

Kvinnan driver ett städföretag och hennes man besökte advokaten vid ett flertal gånger för rådgivning i olika frågor.

Betalade inte hela advokaträkningen

Mannen hade fullmakt att ingå avtal för städföretagets räkning och fick, vid ett av besöken hos advokaten, ett dokument där det framgick att under-tecknad/undertecknade är solidariskt ansvarig med den juridiska personen för den juridiska personens förpliktelser mot advokatbyrån avseende såväl förfluten tid som för framtiden.

Advokatbyrån utförde sedan städfirmans uppdrag och fakturerade bolaget för utfört arbete. 50 000 kronor förblev dock obetalda och advokatbyrån krävde därför kvinnan, i egenskap av företagets ägare, på pengarna.

Hävdade att namnteckningen var falsk

Kvinnan hävdade att hennes namnteckning förfalskats och att hon inte kände till dokumentet. Hennes man har berättat att han vid sitt besök den 21 november 2016 på advokatkontoret undertecknade en del handlingar men utan att läsa igenom dem och att advokaten sa att det gick bra att han skrev under handlingarna med sin frus namn.

Tingsrätten konstaterade dock att att advokatbyrån hade gjort det ”övervägande sannolikt” att den kvinnliga företagarens namnteckning på dokumentet är äkta och att hon inte har bevisat att hon inte har ingått avtalet med advokatbyrån.

Avtalsvillkoret ansågs inte stridande mot god advokatsed och därmed varken ogiltigt eller oskäligt. Dessutom ansågs den av advokatbyrån begärda ersättningen skälig.

Kvinnan dömdes därför av tingsrätten att betala de 50 000 kronorna till advokaten och dessutom betala 165 800 kronor i rättegångskostnader till advokatens ombud.

Notan slutade på en kvarts miljon

Domen överklagades till Svea hovrätt som nu meddelat att man delar tingsrättens bedömning. Hovrätten sänker dock rättegångskostnaderna i hovrätten, från 122 kronor till 80 000 kronor. Kvinnans tvingas alltså betala de 50 000 kronorna för advokatbyråns utförda arbete plus en kvarts miljon för advokatbyråns kostnader i de båda instanserna.


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Mikael Kindbom
red@dagensjuridik.se