Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Lagman lämnar – medarbetarundersökning blev droppen

Branschbevakning
Publicerad: 2021-11-04 09:41
Foto: Henrik Montgomery / TT /

Lagmannen vid förvaltningsrätten i Karlstad, Marie-Jeanette Axélius Friberg, säger upp sig.
Detta mot bakgrund av resultaten från den senaste medarbetarundersökningen kopplat till hennes ledarskap.
– Efter dialog med medarbetarna ser jag stora utmaningar i att komma tillrätta med det som medarbetarna upplever inte fungerar i mitt chefs- och ledarskap, säger hon i ett pressmeddelande.

SVT och NWT har i dagarna rapporterat om de anställda vid förvaltningsrätten i Karlstads missnöje med lagmannens chefskap. I anonyma vittnesmål har anställda bland annat berättat om tystnadskultur och kränkningar.

Nu står det klart att lagmannen, Marie-Jeanette Axélius Friberg, väljer att avgå från posten som förvaltningsrättens lagman. Enligt ett pressmeddelande från domstolen blev den senaste medarbetarundersökningen droppen som fick bägaren att rinna över.

– Efter dialog med medarbetarna ser jag stora utmaningar i att komma tillrätta med det som medarbetarna upplever inte fungerar i mitt chefs- och ledarskap och det är med blandade känslor som jag nu fattat mitt beslut om att lämna mitt uppdrag som lagman på förvaltningsrätten, säger Marie-Jeanette Axélius Friberg, i pressmeddelandet från domstolsverket.

Detta är andra gången på kort tid som en domstolschef lämnar mot bakgrund av de anställdas missnöje. I början av oktober kunde Dagens Juridik rapportera att Örebro tingsrätts lagman, Björn Lindén, att avgå efter rapporter om ”skräckvälde” vid tingsrätten.


Dela sidan:
Skriv ut: