Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polisens semesterplanering senareläggs på grund av corona

Arbetsrätt
Publicerad: 2020-03-26 13:27
Foto: Jeppe Gustafsson / TT /

Polismyndigheten och arbetstagarfacken har enats om så kallade tillfälliga kollektivavtals-bestämmelser för att polisen ska klara av sitt uppdrag under coronapandemin.
Det rapporterar Polistidningen.

Polismyndigheten är hårt ansatt under den rådande pandemin, och risken för sjukskrivningar bland framför allt poliser i yttre tjänst är stor. Det är ett av skälen till att man nu enats om att senarelägga planeringen av myndighetens anställdas semestrar.
Enligt det rådande kollektivavtalet ska semester som ska tas ut från 1 maj till 15 december i år ska vara beslutad senast den 31 mars. Men nu har arbetsgivaren och facken kommit överens om att senarelägga det datumet till 16 april.

Den extra tiden är avsedd för att man gemensamt ska enas om tillfälliga bestämmelser, avvikande från kollektivavtalet, utifrån corona-utveklingen.

”Ökad flexibilitet”

Bland annat handlar det om, skriver Polistidningen:
– Arbetstidsförläggning med ökad flexibilitet på grund av sjukskrivningar och till följd av ökade samhälleliga ordningsstörningar eller liknande.
– Eventuell förändrad semesterplanering för det fall pandemin får stor påverkan på samhället och/eller på Polisens sjuktal.
– En utökad möjlighet att återkalla beviljad eller avbryta påbörjad semesterledighet.
– Utökad möjlighet att växla bort semester mot annan ersättning.

Parterna har nu till den 14 april på sig att presentera överenskommelsen om ändringar i kollektivavtalet.

– Jag hoppas att medlemmarna, precis som vi, ser att det här är en helt extraordinär situation och att man behöver vara lite ödmjuk inför den. Jag hoppas att vi och arbetsgivaren kan se det som en gemensam utmaning att klara av det här, säger Polisförbundets förhandlingschef Niklas Simson till Polistidningen.

– Nu sa vi försöka hitta kollektivavtals-överenskommelser för de här lösningarna och här finns en väldigt tydlig deadline.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.