Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ny statistik: Var fjärde varslad blir arbetslös

Arbetsrätt
Publicerad: 2020-09-29 07:27
Foto: Stina Stjernkvist / TT

Av de som varslades i mars och april har en av fyra blivit arbetslös. Flest återfinns i hotell- och restaurangnäringen.

Mellan 21 och 27 september skrev 8 654 personer in sig som arbetssökande. Det är något färre än föregående vecka. Andelen arbetslösa ligger dock kvar på 9,0 procent. 

102 154 personer har varslats

Den gångna veckan varslades 1 305 personer om uppsägning. Totalt har nu 102 154 personer varslats sedan i början av mars.

En preliminär uppföljning visar hur många av varslen som har lett till uppsägningar. Under mars och april varslades 69 188 personer om uppsägning. Fyra månader efter lagda varsel hade 56 procent blivit uppsagda.

En av fyra varslade har varit arbetslös någon gång under de fyra efterföljande månaderna från lagt varsel. Under finanskrisen var motsvarande siffra en av fem. 

– Det är de som drabbades i början av krisen som nu blir arbetslösa, framförallt inom hotell och restaurang, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.  

Många jobb kommer ej tillbaka

Många i hotell- och restaurangbranschen blev dessutom direkt arbetslösa eftersom fyra av tio hade en visstidsanställning och inte omfattas av varslen. 

Alla jobb som nu försvinner kommer inte att komma tillbaka efter krisen.

– Har man förlorat jobbet kan det vara en bra tid att utbilda sig så att man kan ta de jobb som finns när krisen är över, säger Annika Sundén.


Dela sidan:
Skriv ut: