Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Fler riskerar långtidsarbetslöshet

Arbetsrätt
Publicerad: 2020-11-11 07:56

I slutet av oktober var drygt 455 000 personer inskrivna arbetslösa. Av dem har mer än 100 000 varit arbetslösa i sex till tolv månader och riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet.

På ett år har arbetslösheten ökat till 8,8 procent från 7,1 procent i oktober förra året. Det är drygt 97 000 personer fler än i fjol. De senaste månaderna har dock arbetslöshetsnivån stabiliserats.

Fler än under finanskrisen

Nu är 173 000 personer långtidsarbetslösa och har varit inskrivna arbetslösa i tolv månader eller mer. Det är fler än under finanskrisen och fler riskerar också att bli långtidsarbetslösa. Gruppen inskrivna som varit arbetslösa mellan sex och tolv månader växer och är nu drygt 102 000. 

– Tiden i arbetslöshet ökar på bred front och fler närmar sig nu långtidsarbetslöshet, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Hård konkurrens om jobben

Fler av dem som nu blir långtidsarbetslösa har gymnasieutbildning och har därför en god ställning på arbetsmarknaden. Det innebär att det blir svårare för personer som var långtidsarbetslösa redan innan krisen att hävda sig i konkurrensen eftersom de ofta saknar kompetens som arbetsgivare efterfrågar.

– Det är hård konkurrens om jobben men samtidigt börjar aktiviteten komma igång på arbetsmarknaden. Det gäller att vara aktiv och försöka behålla kontakten med arbetsmarknaden eller passa på att bygga på sin kompetens, säger Annika Sundén.


Dela sidan:
Skriv ut: