Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Arbetslösheten ökar mest i Stockholms län

Arbetsrätt
Publicerad: 2020-10-12 07:10
Foto: Stina Stjernkvist / TT

På ett år har antalet inskrivna arbetslösa ökat med över 100 000 personer. Arbetslösheten ökar i samtliga län men i varierande omfattning. Störst är ökningen i Stockholmsregionen.

I slutet av september var antalet inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen 464 000 personer. Det är en ökning med närmare 111 000 personer jämfört med samma månad förra året. Det betyder att arbetslösheten stigit från 7,0 procent till 9,0 procent på ett år, enligt ett pressmeddelande från Arbetsförmedlingen.

Län med stor privat tjänstesektorn har drabbats hårdast

Arbetslösheten ökar i alla län. Mest ökar den i Stockholms, Uppsala och Västra Götalands län. Minst ökar arbetslösheten i Västernorrlands och Norrbottens län.

– Län där den privata tjänstesektorn är mer utbredd har drabbats hårdare av pandemin, medan län som har en större andel jobb i offentlig sektor inte drabbats i lika stor utsträckning. Dock har krisen slagit på bred front, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Riskerar långtidsarbetslöshet

Andelen som varit inskrivna kortare tid än sex månader minskar i september medan andelen som varit inskrivna längre än sex månader fortsätter att öka. Ungefär 93 000 av de inskrivna har varit arbetslösa mellan sex och tolv månader, vilket är drygt 27 000 fler än samma månad i fjol.

– Nu riskerar personer som blivit arbetslösa under pandemin långtidsarbetslöshet. För den här gruppen är det viktigt att söka de jobb som finns och vara öppna för att byta bransch eller yrke, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.


Dela sidan:
Skriv ut: