Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Wilmas mördare döms till livstids fängelse

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-07-27 14:02
Foto: Adam Ihse / TT

Det har gått åtta månader sedan 17-åriga Wilma Andersson försvann i Uddevalla.
Fortfarande har hennes kropp inte återfunnits.
I dag dömdes hennes ex-pojkvän till livstids fängelse.

I mitten på november förra året anmäldes 17-åriga Wilma Andersson försvunnen av sina anhöriga. Fallet fick stor uppmärksamhet, och några dagar senare anhölls Wilmas pojkvän, en 23-årig man.

Kroppsdel återfanns

Han nekar till brott, och säger att han och Wilma kvällen hon försvann haft ett gräl och att hon därefter tagit sina saker och lämnat hans lägenhet. Men utredarna finner flera märkliga omständigheter kring hans beteende. Bland annat plockades han natten för Wilmas försvinnande upp av bilister när han promenerade, med leriga kläder, längs motorvägen utanför Ljungskile.

Två veckor efter försvinnandet hittar polisen en av Wilmas kroppsdelar, hennes huvud, i mannens lägenhet, i en resväska.
Pojkvännen åtalades i maj för mord och brott mot griftefriden.

Döms till livstid

I slutskedet av huvudförhandlingen meddelande tingsrätten att de funnit ”att det finns övertygande bevisning för att 23-åringen gjort sig skyldig till mord och brott mot griftefrid.”
Han har därefter genomgått en rättspsykiatrisk utredning som visar att han inte lider eller led av en allvarlig psykisk störning och därmed kan dömas till fängelse.

I dag dömdes han till livstids fängelse av Uddevalla tingsrätt.
Tingsrätten konstaterar i domen att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen i Uddevalla i november 2019 genom upprepat våld uppsåtligen berövat sin flickvän livet och därefter hanterat kroppen genom att avskilja huvudet och förvara detta i sin bostad.

Tingsrätten skriver också i domen att det varit fråga om ett ”kraftigt våld och ett inte helt kortvarigt händelseförlopp” samt att det saknas förmildrande omständigheter. Tingsrätten konstaterar vidare att efterföljande hantering av kroppen har varit skymflig och att 23-åringen också skall dömas för brott mot griftefrid.

Vad gäller straffmätningen skriver rätten att det saknas förmildrande omständigheter – men att det däremot finns flera försvårande omständigheter. Därför blir straffet livstids fängelse.

Var Wilmas Anderssons kropp finns har mördaren fortfarande inte berättat – trots de anhörigas vädjanden.

– Jag kan konstatera att rätten delar vår bedömning och redan när rättegången avslutades bedömdes mannen vara skyldig. Han döms nu till lagens strängaste straff vilket vi yrkade på, säger Jim Westerberg, kammaråklagare.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.