Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Vred om näsan på femåring som sa ”mycket fula ord”

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2019-09-04 13:37
Foto: Terje Pedersen / TT

När en man passerade en pojke, nyss fyllda fem, som lekte ute på gården uppstod en ordväxling där pojken bland annat ska ha sagt ”fuck you” till mannen – som reagerade med att ta tag om pojkens näsa och vrida om.
Greppet orsakade näsblod, blåmärken och svullnad.
Han döms för misshandel, till villkorlig dom och dagsböter.

En man åtalades för misshandel sedan han tagit tag i och vridit om näsan på en femårig pojke i maj 2018. Pojken och hans familj bor granne med mannens familj, och pojken är också kompis med mannens barn. Händelsen utspelade sig på gården i det bostadsområde familjerna bor, sedan ordväxling uppstått mellan mannen och pojken.

”Sa fuck you”

Mannen har medgett att han tog tag i pojkens näsa, men invänt att det inte varit fråga om ett hårt grepp och att han inte haft uppsåt att skada pojken – som i sin tur berättat att det gjorde ont och att han inte kunde andas. Han sprang till sin mamma och berättade vad som hänt, och hon har vittnat om att hans näsa då var blodig, blå och svullen. När mamman konfronterade mannen sa han att hon ”borde uppfostra” sonen bättre, och att pojken hade sagt ”fuck you” till honom.

På uppmaning från polis tog mamman pojken till läkare senare samma dag. Undersökningen visade att pojken hade ett blåmärke runt näsan och att det var svullet runt näsroten, även om näsbenet var intakt. Skadorna bedömdes dels vara av lindring karaktär, dels läka utan bestående fysiska men.

”Blev inte ledsen”

Mannen har även senare förklarat sitt handlande med att pojken sa ”mycket fula ord” till honom och inte ville sluta trots tillsägning. Enligt mannen blev pojken dock inte ledsen av händelsen, utan stannade kvar ute och lekte.

Trots detta, och att mannen uppgett att han hört att pojken ska ha ramlat senare samma kväll och kanske slagit sig då, fann tingsrätten åtalet styrkt. Även om det varit fråga om ett relativt kortvarigt händelseförlopp har det rört sig om ett angrepp på ett fem år gammalt barn – som ledde till blodvite, blånad och svullnad. Gärningen ska därför rubriceras som misshandel som inte är ringa.

Begränsade skador

Straffvärdet bedömdes vara en månads fängelse, men eftersom skadorna varit begränsade och det saknas särskild anledning att befara att mannen kommer att fortsätta begå brott bestäms påföljden istället till villkorlig dom i förening med 40 dagsböter på totalt 2 400 kronor.

Mannen ålades även att betala 5 000 kronor i skadestånd till pojken – men samtidigt avslogs dennes yrkande på ersättning för sveda och värk.

Både pojken och åklagaren överklagade till Göta hovrätt – som dock fastställer domen.

Villkorlig dom

Pojken har begärt att mannen ska betala ytterligare 4 000 kronor i skadestånd, medan åklagaren begärt att påföljden ska bestämmas till villkorlig dom och samhällstjänst.

Hovrätten beslutar att inte meddela prövningstillstånd vad gäller skadeståndet, och instämmer i tingsrättens bedömning ifråga om påföljden. Misshandel av normalgraden är visserligen ett brott där det finns presumtion för en frihetsberövande påföljd, men det finns ändå ett visst utrymme för påföljden villkorlig dom och böter, konstaterar hovrätten bland annat.


Dela sidan:
Skriv ut:

Johanna Haddäng
red@dagensjuridik.se