Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Upprepade barnvåldtäkter ger fem års fängelse för 28-åring

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-07-23 11:02
Foto: Henrik Montgomery / TT

Både tingsrätten och hovrätten anser att en då 28-årig man gjort sig skyldig till våldtäkt mot barn efter att upprepade gånger tvingat till sig samlag med en 14-årig flicka.
På grund av sin ungdom har hon haft svårt att värja sig, vilket mannen utnyttjat. Han döms därför till fem års fängelse.

En vid gärningstillfällena 28-årig man åtalades i Gällivare tingsrätt för våldtäkt mot barn av en 14-årig flicka. De lärde känna varandra genom gemensamma vänner och umgicks ofta då de körde runt i den tilltalades bil.
I mars 2020 polisanmäldes mannen av en kompis till 14-åringen efter att hon berättat att hon blivit utsatt för flera våldtäkter.

I tingsrätten berättade målsäganden att flera av våldtäkterna skett just i 28-åringens bil. Hon stretade emot och ville inte, men han använde fysiskt kraft för att tvinga till sig samlag. Flickan berättade också att hon försökte undvika att ha kontakt med mannen, men att han hotat henne med att ta sitt eget liv om hon slutade umgås med honom eller berättade för någon om gärningarna.

Sade att samlag kunde ha skett när han sov

Mannen nekade helt till att de haft någon form av sexuellt umgänge. Möjligtvis kan 14-åringen haft samlag med honom medan han sov och sedan klätt på honom kläderna, men annars kunde han inte förklara de spår som säkrats vid brottsplatsundersökningen.

Tingsrätten ansåg att målsäganden berättat en detaljerad och trovärdig historia som får stöd av både vittnesuppgifter rörande hennes mående efter händelsen, och den tekniska bevisningen. Hon berättade för en vän om en av våldtäkterna i nära anslutning till att den ska ha skett och det verkar inte ha funnits någon anledning för henne att beljuga 28-åringen. Hans uppgifter bedömdes däremot som motstridiga och i vissa delar som en efterhandskonstruktion.

Rörande påföljden betonade domstolen att det rörde sig om flera fall av allvarlig sexualbrottslighet som har ett mycket högt straffvärde. Det är även försvårande att han använt sig av fysiskt betvingande och gärningarna har inneburit en svår kränkning av 14-åringen. På grund av sin ungdom och hälsotillstånd har hon haft svårt att värja sig, vilket mannen har utnyttjat.

Sammantaget dömdes mannen till fängelse i fem år och ålades dessutom att betala skadestånd till flickan på över 300 000 kronor.

Hovrätten gör samma bedömning – men sänker skadeståndet

Avgörandet överklagades till Hovrätten för Övre Norrland, som håller med underinstansen i skuldfrågan och betonar rörande straffvärdet att övergreppen inneburit att flickans utsatta situation ha förstärkts över tid, vilket är särskilt allvarligt.

Däremot sänker domstolen skadeståndet till drygt 230 000 kronor. Man anser att även om kränkningarna varit mycket allvarliga, är det beloppet utifrån rådande praxis mer skäligt. (Blendow Lexnova)

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
Barnvåldtäkt

Dela sidan:
Skriv ut:

Blendow Lexnova
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.