Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Startade amfetaminfabrik – döms bara för medhjälp

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2019-07-24 08:20
Genrebild på tidigare beslag Foto: Norska polisen

Två män som hjälpt till med att starta upp en storskalig amfetaminfabrik på en ödegård utanför Landskrona döms i Lunds tingsrätt till flera års fängelse. Domstolen anser dock inte att bevisningen håller för att döma männen som gärningsmän i en verksamhet där närmare 300 kilo amfetamin har framställts – utan dömer dem för medhjälp.

Några jägare kom i september 2018 till en ödegård utanför Landskrona. På gården påträffades tre män som höll på att paketera vitt pulver i påsar – och det plastbeklädda golvet inne i ett hus var täckt med samma pulver. De tre männen lämnade gården i en bil och senare samma dag tillkallades polis.

Flera hundra kilo

Polisen kunde på platsen säkra ett flertal hjälpmedel för narkotikaframställning och konstaterade att det pågått en verksamhet på ödegården där någon kristalliserat och utvunnit amfetaminpulver ur amfetaminolja. Polisen tog även knappa 200 kilo amfetaminpulver/amfetaminmassa i beslag – och av foton som tagits av en av jägarna framgick att det tidigare under dagen hade funnits ytterligare cirka 100 kilo amfetamin paketerat i påsar på fastigheten. Denna narkotika hade dock fraktats bort innan Polisen kom till platsen.

DNA-spår

En nu 39-årig man dök senare upp på fastigheten och blev snabbt misstänkt för inblandning i narkotikaframställningen. Åklagaren valde också att åtala 39-åringen tillsammans med en jämnårig man för att på gården tillsammans med okända personer ha framställt cirka 300 kilo amfetamin. Männen har kunnat knytas till gården med hjälp av bland annat DNA-spår.

Bevisningen håller inte

Lunds tingsrätt anser dock inte åklagarens bevisning håller för att slå fast att männen faktiskt har varit delaktiga i att framställa narkotika och de kan därför inte fällas som gärningsmän. Det framgår dock männen har planerat inköp av den utrustning som använts vid tillverkningen och levererat denna till gården. Det handlar här bland annat om ett elverk, plastfilm, omrörare och blandningstråg. Även om männen inte deltagit aktivt i tillverkningen eller planeringen döms de därför nu för medhjälp till den narkotikabrottslighet som bedrivits på gården.

Led i organiserad brottslighet

Redan mängden gör det enligt tingsrätten ”uppenbart” att framställningen har varit ett led i organiserad brottslighet som syftat till storskalig narkotikahandel. Det narkotikabrott som männen medverkat till ska därför ses som synnerligen grovt.

En av männen döms nu till fyra års fängelse. Den andra, som även fälls för vissa andra lindrigare brott, döms till fängelse i fyra år och två månader. (Blendow Lexnova)


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se