Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Sparkar mot polis inte kränkande – nekas ersättning

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2019-07-29 10:53
Genrebild Foto Bertil Enevåg Ericson / TT

En kvinna sparkade en polis mot kroppen och tog ett hårt grepp om och slet polisen i håret vilket orsakade smärta, sårskada och blånader.  Men varken tingsrätten eller hovrätten anser att polisen har rätt till kränkningsersättning.

Enligt åtalet hade en 26-årig kvinna från Umeå angripit en kvinnlig polis med våld den 1 mars 2018 i samband med att hon skulle transporteras till polishuset i Umeå för en kroppsbesiktning. Det hände den 1 mars 2018 under transport i polisbil i Umeå kommun. Umeåkvinnan ska ha sparkat polisen mot kroppen samt tagit ett hårt grepp om och slitit henne i håret. Av våldet fick poliskvinnan smärta, sårskada och blånader.

Dömdes för våldet

Den 26-åriga kvinnan dömdes i både Umeå tingsrätt och Hovrätten för Övre Norrland till skyddstillsyn för våld mot tjänsteman och ringa narkotikabrott.

När det gällde kränkningsersättningen ville poliskvinnan ha 15 000 kronor i ersättning. Tingsrätten konstaterade att ersättning förutsätter att det varit fråga om en allvarlig kränkning.

Ingår i arbetsuppgifter

Det förhåller sig dessutom på det sättet, menade tingsrätten, att om en polis i tjänst har tillfogats en allvarlig kränkning måste beaktas att det ingår i polisers arbetsuppgifter att ingripa mot besvärliga och ibland våldsamma personer. En polis måste i en sådan situation vara beredd på att mötas av visst våld, hot och ofredande samt ha en bättre mental beredskap inför detta än andra.

I detta fall hade 26-åringen redan före våldet visat sig besvärlig genom att motsätta sig att bli förd till polisstationen för provtagning, något som föranlett poliserna att handfängsla henne.

Mental beredskap

Inför våldet i bilen i bilen måste polisen därför ha haft en mental beredskap för att hon haft att göra med en våldsam person. Kränkningen kan därför inte anses som allvarligare än vad polisen haft att räkna med i sin tjänsteutövning.

Hovrätten fastställer tingsrättens dom. (Blendow Lexnova)


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Mikael Kindbom
red@dagensjuridik.se