Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Skolledare dömd till fängelse för sexövergrepp mot nioårig elev

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2019-07-10 11:39
OBS Genrebild Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Den så kallade ”skolledaren” dömdes i dag till två och ett halvt års fängelse för ett stort antal grova sexuella övergrepp mot ett nioårigt barn, som var hans elev.
Majoriteten av övergreppen har skett i skolmiljö.

Enligt åtalet ägde de sexuella övergreppen mot nioåringen rum 2016/17 på en grundskola i Stockholmsområdet. Vid sammanlagt 20 tillfällen ska mannen ha befunnit sig i en läshörna på skolan tillsammans med barnet och där stoppat in sin hand innanför barnets byxor och underkläder och berört och gnuggat könsorgan och området vid ljumske.

Också i sin bostad

Vid ytterligare ett tillfälle har han i sin bostad och under skoltid genomfört samma handlingar samt även dragit av barnets byxor och underkläder och berört de yttre delarna av barnets nakna rumpa.

Mannen erkände under rättegången att han handlat på det sätt som åklagaren påstod, men menade att det rörde sig om ”endast” 6-8 tillfällen.

Utnyttjat sin ställning

Men tingsrätten anser att det är bevisat, främst med stöd av förhören med barnet och ett vittne, sådan att det är bevisat att mannen har gjort sig skyldig till de åtalade brotten.

– Det rör sig om brott av allvarligt slag där skolledaren, som även var lärare, vid upprepade tillfällen under en stor del av läsåret 2016/17 utnyttjat sin ställning och missbrukat särskilt förtroende genom att begå sexuella övergrepp mot en nioårig elev. Detta har sammantaget inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av barnet. Brotten bedöms därför som grova, säger rättens ordförande, rådmannen Tomas Zander.

Straffrabatt

Straffet blir fängelse i två år och sex månader. Man har vid straffmätningen tagit hänsyn till att ”det kan antas” att mannens lärarlegitimation återkallas på grund av brotten.

Mannen ska också betala sammanlagt 139 600 kr i skadestånd till barnet.

Skolledaren frikänns från misstankar om brott, att han ska ha förmått två andra barn, som han tidigare varit lärare för, att onanera via en webbkamera över Internet under sommaren 2009 och i augusti/september 2012.

Preskriberats

Vad gäller händelsen i augusti/september 2012 anser inte rätten att åklagaren bevisat att målsägaren var under 15 år gammal. Därför kan skolledaren, i det fallet inte dömas för sexuellt utnyttjande av barn eller grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Vad gäller händelsen sommaren 2009 har tingsrätten däremot ansett det bevisat att målsägaren var under 15 år. Utredningen har i och med det visat att skolledaren gjort sig skyldig till det åtalade brottet utnyttjande av barn för sexuell posering. Brottet, som bedömts som brott av normalgraden, var emellertid preskriberat och har därför inte lett till något straff. Skolledaren ska dock ändå betala skadestånd till målsägaren eftersom längre preskriptionstider gäller för skadestånd.


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut: