Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Sänkt straff för krigsförbrytare – ”knaper praxis kring brott mot lik”

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2019-09-25 13:00
Foto: Christophe Ena/AP

Göta hovrätt lindrar straffet för en nu 39-årig mans krigsförbrytelser i Irak under 2015, där mannen stridit mot terrorgruppen IS.
Mannen har tagit kränkande fotografier med stupade fiender – men varken flyttat eller skadat personerna.
Hovrätten, som noterar en ”knaper praxis kring brott mot lik”, lindrar fängelsestraffet från 15 månader till ett år.

En nu 39-årig man som under 2015 varit med i den irakiska armén och peshmergastyrkorna och stridit mot terrorgruppen IS åtalades vid Örebro tingsrätt för krigsförbrytelse. Mannen har i området Daquq i provinsen Kirkuk i Irak tillsammans med andra personer ur armén poserat och låtit sig fotograferas invid fyra kroppar, varav tre har varit stympade. På vissa av fotografierna har mannen och andra trampat på kropparna. Som en del i bevisningen finns även en film där de stridande spottar och sparkar på en kropp, uttalar sig nedsättande om den samt stöter i kroppen med en gevärspipa. Mannen har lagt upp bilder från dessa händelser på sina båda Facebook-konton.

”Deltar aktivt”

Tingsrätten slog inledningsvis fast att det vid den aktuella tidpunkten pågick en icke-internationell väpnad konflikt i Irak mellan staten Irak, peshmergastyrkorna (som var allierade med irakiska staten) och IS. Mannen hade enligt tingsrätten också tillsammans med andra utsatt de fyra döda eller svårt skadade personerna för en kränkande och nedsättande behandling. Tingsrätten avfärdade mannens invändning om att han blivit beordrad att delta i fotograferingen och konstaterade att filmen från händelsen inte ger intrycket att mannen deltagit mot sin vilja – utan att han snarare aktivt deltar i poseringen med kropparna. Att mannen själv på olika sätt använt bilderna genom att bland annat publicera dem på Facebook talade enligt tingsrätten i samma riktning.

Fälldes för krigsförbrytelse

Genom publiceringen hade kränkningen även fått en vidare spridning – särskilt eftersom de aktuella Facebook-sidorna varit öppna och kunnat besökas av vem som helst. Tingsrätten fann mot denna bakgrund åtalet styrkt och fällde mannen för krigsförbrytelse. Mannen fälldes dessutom för olovlig körning, grovt brott, samt brukande av falsk urkund efter att ha använt ett förfalskat körkort. Den samlade påföljden bestämdes till fängelse i 15 månader.

Göta hovrätt lindrar nu domen mot mannen och dömer honom till ett års fängelse.

Inte ansvarsbefriande

Hovrätten ansluter sig huvudsakligen till tingsrättens bedömningar i skuldfrågan, och avfärdar alltså mannens invändning om att han borde frias eftersom han bara följt order. Domstolen anser i likhet med tingsrätten att utredningen talar mot att mannen deltagit mot sin vilja – och tillägger dessutom att brottsligheten har en ”sådan beskaffenhet att han i allt fall inte kunnat undgå straffrättsligt ansvar på grund av förmans befallning”.

När det gäller påföljden betonar dock hovrätten det breda spektrum av gärningar som faller in under rubriceringen krigsförbrytelse, som har ett maxstraff på sex års fängelse. Mannens offer har utsatts för ”en förödmjukande och nedsättande behandling som varit ägnad att allvarligt kränka den personliga värdigheten”. Mannen döms dock inte för att ha flyttat eller skadat personerna, som av hovrätten förutsätts redan ha varit döda.

Knaper praxis

”Praxis vad gäller krigsförbrytelse begånget utomlands mot lik är knaper”, noterar hovrätten – som dock väljer att jämföra med om handlingarna hade begåtts i Sverige. Mannen skulle då ha dömts för griftefridsbrott, med ett maxstraff på två års fängelse. Att mannen långt senare publicerat bilder från händelsen ska samtidigt inte ses som en försvårande omständighet. Vid en samlad bedömning anser hovrätten att fängelsestraffet ska bestämmas till ett års fängelse. (Blendow Lexnova)


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se