Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Rättegångsfel när hovrätten inte prövade sexuellt ofredande

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2019-08-29 12:48
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Hovrätten nekade prövningstillstånd i ett mål, där en i dag 22-årig man dömts för att ha ofredat en skolkamrat sexuellt på en fest.
Högsta domstolen konstaterar nu att hovrätten avgjorde målet utan att ta del av vad mannen åberopat till stöd för sin talan där.
Beslutet undanröjs och målet återförvisas för fortsatt handläggning.

En i dag 22-årig man dömdes i Värmlands tingsrätt för sexuellt ofredande, till 80 dagsböter på totalt 4 000 kronor. Han ålades också att betala 5 000 kronor i skadestånd till den skolkamrat han ofredat.

Tafsade

Den händelse som målet gäller utspelade sig under en fest i skolan, anordnad av elevkåren. Enligt skolkamraten hade hon sett att mannen ”tafsade” på en tjej, och sagt att det ”blev lite hett”. Mannen förnekade detta, och demonstrerade hur han tagit på tjejen – genom att göra samma sak på henne. Enligt skolkamraten smekte han henne från midjan, över höfterna och rumpan – men hon slog bort hans hand, och sa till honom att inte röra henne mer. Trots detta återkom mannen två gånger under kvällen, och tog på henne på samma sexuella sätt – vilket gjorde henne kränkt och arg.

Hovrätten meddelade inte PT

Mannen har själv förnekat detta, samt uppgett att han bara dansat med den första tjejen – och inte tafsat på någon. Trots detta fann tingsrätten åtalet styrkt, och fällde alltså mannen.

Han överklagade domen till Hovrätten för Västra Sverige, som dock beslutade att inte meddela prövningstillstånd.

HD återförvisar

Efter att mannen överklagat på nytt, undanröjer nu Högsta domstolen, HD, hovrättens beslut och återförvisar målet till hovrätten för fortsatt handläggning. HD konstaterar att hovrätten avgjort målet utan att ta del av vad mannen åberopat till stöd för sin talan där – vilket utgör rättegångsfel. (Blendow Lexnova)


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Johanna Haddäng
red@dagensjuridik.se