Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Örebropedofil hittade offer på Instagram – nu skärps straffet

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2019-07-23 12:58
Foto: Gorm Kallestad /TT

Hovrätten skärper domen mot en 50-årig man som dömts för ett större antal sexbrott mot barn och dömer honom till tio års fängelse.
Brotten har främst riktat sig mot en flicka som mannen kom i kontakt med via nätet när hon var 13 år gammal. Hovrätten dömer mannen för två barnvåldtäkter som han friats för i tingsrätten.
Hovrätten sänker dock flickans skadestånd från 550 000 kronor till 450 000 kronor.

En 50-årig man fälldes i Örebro tingsrätt för tio barnvåldtäkter, däribland två som rubricerades som grova. Domen mot 50-åringen innefattade även en mängd andra övergrepp på barn, som dock rubricerades som lindrigare gärningar.

Kom i kontakt med via Instagram

Merparten av övergreppen har riktat sig mot en flicka i 13-årsåldern som mannen kommit i kontakt med via Instagram. Mannen har satt i system att filma övergreppen och fälldes därför även för grovt barnpornografibrott.

Åklagaren hade yrkat på 14 års fängelse, särskilt med hänsyn till de två grova våldtäktsbrotten. Tingsrätten ansåg dock att straffvärdet sammanlagt uppgick till tio års fängelse. Mannen har samtidigt suttit frihetsberövad med restriktioner i nästan ett år. Påföljden bestämdes med hänsyn till detta till fängelse i nio år och tio månader.

Skärper straffet

Göta hovrätt skärper nu domen mot mannen.

Domstolen anser att de uppgifter som lämnats av den huvudsakliga målsäganden har ett starkt bevisvärde, som inte förtas av att hon har haft svårt att komma ihåg vissa möten med mannen. Rätten avfärdar samtidigt mannens invändningar om flickan ska ha ljugit om sin ålder och påstått att hon precis fyllt 15 när de inledde sin kontakt. Hovrätten noterar bland annat mannen i en film korrekt återger den verkliga åldersskillnaden mellan honom och flickan och att han har försökt förmå flickan att inte lämna in sin trasiga mobiltelefon på lagning eftersom han då skulle riskera fängelse.

Fler grova våldtäkter

Hovrätten dömer samtidigt mannen för två barnvåldtäkter som tingsrätten har friat honom för. Domstolen anser, till skillnad från underinstansen, inte att gärningarna kan ha ägt rum efter att flickan fyllt 15. Under ett annat övergrepp som filmats av mannen anser hovrätten att han har visat särskild hänsynslöshet. Domstolen skärper därför rubriceringen från våldtäkt mot barn av normalgraden till grovt brott.

”Förnedrande inslag”

När det gäller påföljden hänvisar hovrätten till uttalanden från Högsta domstolen som innebär att den så kallade asperationsprincip som används vid flerfaldig brottslighet inte får lika stort genomslag vid upprepade grova sexualbrott mot underåriga. Det finns flera försvårande omständigheter, som systematik och planering, förnedrande inslag, filmning och hot om att sprida filmerna. Straffvärdet är högre, men med hänsyn även till frihetsberövandet med restriktioner anser hovrätten att påföljden ska bestämmas till tio års fängelse.

Sänker skadeståndet

Hovrätten beslutar samtidigt att tillerkänna flickan 450 000 kronor i skadestånd, där 400 000 avser kränkning och 50 000 avser sveda och värk. Domstolen konstaterar här att de 500 000 kronor för kränkning som tingsrätten dömt ut med hänsyn till praxis är för mycket. (Blendow Lexnova)


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se