Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Oenig hovrätt fäller man för försök till våldtäkt av tolvårig flicka

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-07-24 12:20

En 21-årig man döms i både tings- och hovrätten till fängelse och utvisning för försök till våldtäkt mot barn, efter att han försökt föra in fingrarna i en tolvårig flickas underliv.
Enda anledningen till att brottet inte fullbordats var att hon stretade emot. Ett skiljaktigt hovrättsråd anser dock att gärningen ska rubriceras som sexuellt ofredande.

Linköpings tingsrätt dömde en 21-årig man för försök till våldtäkt mot barn efter en händelse i april 2020. Mannen var inneboende hos en kvinna och hennes tolvåriga dotter. En natt när kvinnan låg och sov bad han dottern lägga sig i hans säng. Där han förde ner sin hand innanför hennes trosor och försökte sedan föra in fingrarna i hennes underliv, men lyckades inte eftersom hon knep ihop sina ben.

Mannen erkände att han fört in sin hand innanför målsägandens trosor, men påstod att han trodde att hon ville eftersom hon accepterat att följa med in till hans rum. Han visste om att flickan bara var tolv år, men hade uppfattningen att det ändå var lagligt att kramas och kyssas.

Rätten ansåg att flickans berättelse var trovärdig och fick stöd av mammans uppgifter. Den tilltalades invändningar kunde inte frita honom från ansvar och framstod i vissa delar som efterhandskonstruktioner.

Bad henne sära på benen

Eftersom mannen, samtidigt som han tog på flickans kön, bad henne sära på benen och försökt klä av henne på underkroppen, var det visat att han med uppsåt även försökt föra in fingrarna i hennes underliv. Enda anledningen till att gärningen inte fullbordades var att målsäganden knipit ihop sina ben och tryckt sin kropp mot madrassen.

Brottet bedömdes som allvarligt, särskilt med tanke på att händelseförloppet pågått i ett par timmar under natten i flickans hem. Agerandet innebar även ett svek av det förtroende som 21-åringen fått när han välkomnades att bo i hemmet. Påföljden bestämdes därför till fängelse i ett år och sex månader, och utvisning med ett återvändandeförbud på fem år.

Ett hovrättsråd skiljaktig – ville se annan rubricering

Avgörandet överklagades till Göta hovrätt, som gör samma bedömning som underinstansen och fastställer tingsrättens domslut. Ett hovrättsråd är dock skiljaktigt och anser att brottet istället ska rubriceras som sexuellt ofredande. Detta då han menar att inget annat är visat än att den tilltalade endast flyktigt berört flickans kön och att det därför inte går att tillskriva honom uppsåt att även föra in fingrarna i hennes underliv.

Utifrån den rubriceringen anser hovrättsrådet att mannen borde dömas till villkorlig dom förenad med samhällstjänst, och att utvisning inte ska ske. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Blendow Lexnova
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.