Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Nödvärn godtas när sambopar bråkade

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2019-08-08 10:21
Foto: Anders Wiklund / TT /

Hovrätten för Västra Sverige godtar en nödvärnsinvändning från en man som slog en kvinna i samband med att de skulle separera.
Eftersom det förutom kvinnans uppgifter inte finns någon utredning som motsäger mannens påståenden om att han blivit slagen och sparkad ändras tingsrättens dom och åtalet för misshandel ogillas.

Den 36-årige mannen från Halmstad åtalades för att den 21 juni 2018 ha slagit sin exsambo med öppen hand i ansiktet med smärta, blånad och svullnad som följd. Händelsen utspelade i parets gemensamma lägenhet i Hyltebruk några mil nordöst om Halmstad.

”För att försvara sig”

36-åringen uppgav för tingsrätten att kvinnan spottade mot hans ansikte två gånger, varav en spottloska träffade. Han tog därefter tag i hennes hand för att hon skulle lugna sig varpå hon slog på hans axlar med öppen hand och sparkade honom en gång medan hon satt ned cirka en meter ifrån honom. Han slog då tillbaka för att försvara sig.

Detta förnekade kvinnan som i stället hävdade att hon tog tag i exsambon efter han slagit henne varpå han då tog tag i hennes handled och hon därefter puttade bort honom.

Tingsrätten gick på kvinnans linje

Halmstads tingsrätt ansåg att kvinnans berättelse framstod som tillförlitlig medan mannens invändning framstod som ”obefogad”.

Han dömdes för villkorligdom och dagsböter för misshandeln men friades från åtal för olaga hot.

Hovrätten godtar nödvärn

Hovrätten för Västra Sverige friar honom nu också för misshandeln på grund av nödvärnsinvändningen. Hovrätten konstaterar att det förutom kvinnans uppgifter inte finns någon utredning som motsäger 36-åringens påståenden om att han blivit slagen och sparkad. Kvinnans uppgifter är inte sådana att de ensamma kan anses motbevisa hans uppgifter eller medföra att hans invändning framstår som obefogad. Åklagaren har därmed inte motbevisat 36-åringens invändning om att han blivit utsatt för slag och sparkar.

Han har därmed haft rätt till nödvärn och det våld han har tillgripit har med hänsyn till omständigheterna inte varit uppenbart oförsvarligt. Åtalet för misshandel ska därför ogillas. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Mikael Kindbom
red@dagensjuridik.se