Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Massör fälls i Hovrätten – sexofredade kund under behandling

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-03-14 10:29
Foto: Dan Hansson/TT

Hovrätten ändrar tingsrättens friande dom och fäller en massör för att ha ofredat en kund sexuellt i samband med en behandling på hennes arbetsplats.
Massören friades i tingsrätten med röstetalet 2-2, men döms nu till villkorlig dom och dagsböter för att uppsåtligen ha vidrört kvinnans underliv i samband med en massagebehandling.

En man i 50-årsåldern åtalades för sexuellt ofredande efter en händelse på en arbetsplats i Linköping i oktober 2017. Mannen är massör och hade sedan flera år tillbaka kommit till företaget en gång i veckan för att behandla de anställda.

En anställd på företaget hade efter en behandling anklagat mannen för att upprepade gånger ha vidrört hennes underliv i samband med att hon fått ”underkroppsmassage”. Kvinnan hade fått massage av mannen 10-15 gånger tidigare, men hade bara fått massage på underkroppen vid ett tidigare tillfälle. Då upplevde hon obehag, eftersom hon inte fick någon handduk att skyla sig med och upplevde att mannen masserade alltför nära hennes underliv när hon låg på massagebordet i bara trosorna.

Extra vaksam

Kvinnan hade därför varit extra vaksam vid det aktuella tillfället och ”nästan omedelbart” känt massörens händer mellan sina skinkor. Han skulle under behandlingen sedan ha flyttat trosorna åt sidan och vidrört kvinnans underliv, trots att hon sagt ifrån två gånger. Kvinnan hade även upplevt en förändring hos mannen, som var tyst under massagen istället för att ”prata väldigt mycket”, som han brukade.

Mannen nekade helt till att ha vidrört kvinnans underliv under behandlingen, men medgav att hon vid ett tillfälle hade kommenterat att han hade handen vid hennes underliv. Mannen hade tittat ned och konstaterat att han inte var ”i närheten” utan vid ljumsken utanför troskanten, men ändå flyttat händerna och tänkt att han ”inte skulle komma i närheten av det området mer”. Han hade inte dragit kvinnans trosor åt sidan.

Bland vittnena i tingsrätten fanns både kvinnans sambo och kollegor och kollegor och kunder till massören.

Friades i tingsrätten

Tingsrätten ansåg att det framgick av vittnesbevisningen att kvinnan efter behandlingen varit upprörd och att hon berättat för flera personer om massörens integritetskränkande beröring. Domstolen ansåg dock att kvinnans egen berättelse hade sådana brister att hennes trovärdighet och tillförlitlighet kunde ifrågasättas. Domstolen ansåg bland annat att det var märkligt att kvinnan efter sin tidigare upplevelse valt att på nytt be om underkroppsmassage och beskrev det som ”oförklarligt” att kvinnan enligt egen uppgift inte rättade till sina trosor, ens när hon vände sig från mage till rygg under behandlingen.

Sammantaget räckte bevisningen enligt tingsrätten inte heller för fällande dom. Domstolen friade dock mannen med röstetalet 2-2. Rättens ordförande var tillsammans med en nämndeman skiljaktig och ansåg att åtalet var styrkt.

Hovrätten fäller

Göta hovrätt går nu på motsvarande linje och fäller mannen för sexuellt ofredande.

Hovrätten delar inte uppfattningen att kvinnans berättelse innehåller brister som påverkar trovärdighet eller tillförlitlighet. Det har samtidigt inte funnits ”något som helst skäl” för kvinnan att rikta en falsk anklagelse mot mannen. Frågan blir närmast om kvinnan kan ha misstagit sig.

Försvaret har fört fram att ett tryck på en så kallad triggerpunkt i ljumsken kan ha gett kvinnan en känsla av att hennes underliv berördes – eller att motsvarande känsla kan ha uppstått när hud och underliggande fett i ljumsken påverkats av beröring. Hovrätten anser sig dock kunna utesluta båda dess förklaringar och menar istället att det är bevisat att mannen har smekt kvinnans underliv.

”Med uppsåt”

Det skulle kunna vara så att han vid arbetet med ljumsken sluntit och råkat komma åt kvinnans underliv – men detta är inte förenligt ens med hans egen berättelse, som ju går ut på att han aldrig ens varit i närheten av underlivet.

Hovrättens slutsats är att mannen istället med uppsåt har smekt kvinnans underliv. Beröringen har varit kortvarig, men gärningen har haft en klar sexuell prägel och kränkt kvinnans sexuella integritet. Mannen döms därför nu för sexuellt ofredande till villkorlig dom och 80 dagsböter på totalt knappt 13 000 kronor. Han ska även betala 20 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Inte heller hovrätten är dock enig i sin dom. En skiljaktig nämndeman anser inte att det är möjligt att fälla mannen i och med att ord står mot ord kring vad som hänt. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.