Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Man döms för hets mot folkgrupp för Facebookkommentar

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-07-10 08:55
Foto: Janerik Henriksson / TT

Både tingsrätten och hovrätten anser att det är bevisat att det var den tilltalade 28-åringen som skrivit en mot muslimer nedsättande kommentar på Facebook. Kommentaren fanns under lång tid på hans sida och det är därför osannolikt att någon annan skrivit kommentaren utan att han reagerat på det.

En 28-årig man åtalades i Alingsås tingsrätt för hets mot folkgrupp efter att skrivit en nedsättande kommentar mot muslimer. Kommentarerna skrevs på en bild föreställande en kvinnlig polis med slöja som lagts upp på Facebooksidan ”Stå upp för Sverige”. 

Rätten konstaterade inledningsvis att kommentaren i sig var ett sådant meddelande som kan föranleda hets mot folkgrupp, och frågan var därför om det var visat att det var 28-åringen som skrivit den.

Försvaret: någon ”jävlas” med honom

Enligt honom själv står han inte bakom kommentaren, utan ansåg att den var oerhört kränkande. Någon måste ha tagit hans olåsta telefon och skrivit på Facebook för ”jävlas” med honom.

Tingsrätten ansåg dock att det fanns flera omständigheter som talade för att 28-åringen skrivit kommentaren. Förutom att den publicerats från hans Facebookprofil har han gillat flera invandrings- och islamkritiska sidor. Mannens agerande på Facebook tydde därför på att kommentaren gav uttryck för åsikter som inte var främmande för honom.

Publicerad under åtta veckor

Rätten såg det också som osannolikt att den tilltalade inte under de åtta veckor kommentaren var synlig märkt att den var publicerad, om den det inte var han som skrivit den. Det verkade inte heller troligt att någon publicerat ett meddelande som kan utgöra en brottslig gärning på hans Facebooksida bara för att ”jävlas” eller skämta med honom.

Sammantaget ansåg domstolen att det var visat att det var den 28-årige mannen som skrivit kommentaren och han dömdes för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter.

Avgörandet överklagades till Hovrätten för Västra Sverige, som gör samma bedömning som underinstansen och fastställer domen. 

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
facebook-kommentar

Dela sidan:
Skriv ut:

Blendow Lexnova
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.