Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Man åtalad för grov obehörig befattning med hemlig uppgift

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2019-08-06 10:53
Foto: Fredrik Sandberg/TT

En 41-årig man från Göteborg åtalades i dag misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift ”av stor betydelse för Sveriges säkerhet.”
41-åringen misstänks bland annat ha fotograferat och hämtat in uppgifter om olika skyddsobjekt runt om i Sverige, och sedan spridit informationen.

Enligt stämningsansökan som lämnades in till Göteborgs tingsrätt i dag tisdag misstänks mannen från april 2013 till december 2017 ha bedrivit en ”omfattande och systematisk kartläggning av militära anläggningar som varit belagda med foto- och tillträdesförbud.”

”Stor betydelse för Sveriges säkerhet”

– Det här är en allvarlig brottslighet som mannen är misstänkt för. Jag bedömer brottet som grovt eftersom det rör förhållanden som är av stor betydelse för Sveriges säkerhet. Utöver egen kartläggning blir även inhämtning från öppna källor olaglig om den är systematiserad, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist på riksenheten för säkerhetsmål.

Sammanlagt rör det sig om 36 skyddsobjekt och i två fall misstänks han ha spridit informationen vidare till en annan person.

– Den här typen av kartläggningar är olaglig. Vi har fler förundersökningar som pågår och vi tar det här på allra största allvar. Vi har inte hittat några kopplingar till främmande makt och därför är inte brottet rubricerat som spioneri, säger Mats Ljungqvist.


Dela sidan:
Skriv ut: