Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kvinna ville avsäga sig barnbidrag – får nej av rätten

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-07-31 09:27
Genrebild Foto: Gorm Kallestad / TT

En kvinna ville avsäga sig barnbidraget, eftersom hon riskerade att bli av med en högre ersättning från makens arbetsgivare.
Men Förvaltningsrätten konstaterar att det inte går.

Förvaltningsrätten har i en dom bedömt att Försäkringskassans beslut att betala ut barnbidrag och flerbarnstillägg inte går att ändra eftersom barnbidrag är en bosättningsbaserad förmån som utgår till alla barn som är bosatta i Sverige.

Kvinnan som ville ändra beslutet är bosatt i Sverige, och hennes make arbetar i Sverige för en utländsk arbetsgivare.
Kvinnan uppger att familjen får en högre barnersättning från makens arbetsgivare, men att de på grund av barnbidraget riskerar att förlora den ersättningen.

Alla bosatta barn

Barnbidrag är en bosättningsbaserad förmån som utgår till alla barn som är bosatta i Sverige, konstaterar Förvaltningsrätten.
Man behöver alltså inte ansöka om barnbidrag för att få det och eftersom den klagande och hennes barn är bosatta i Sverige har hon fått barnbidrag och flerbarnstillägg.

– Förvaltningsrätten bedömer att det inte finns någon rättslig möjlighet att tacka nej till barnbidrag. Det finns därför inte förutsättningar för att ändra beslutet på det sätt som den klagande vill, säger Fredrik Lundberg, förvaltningsrättsfiskal.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.