Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kvinna döms för hets mot folkgrupp efter Facebook-kommentarer

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2019-09-11 09:01

Svea hovrätt dömer en 69-årig kvinna för hets mot folkgrupp – efter att hon lämnat nedlåtande kommentarer om muslimer i tre olika inlägg på Facebook.
Genom hovrättens dom ändras tingsrättens rubricering av brotten från ringa till av normalgraden, och påföljden bestäms till villkorlig dom i förening med dagsböter.

I ett mål vid Falu tingsrätt åtalades en 69-årig kvinna för hets mot folkgrupp vid fyra tillfällen – på grund av kommentarer hon lämnat på olika inlägg i en Facebookgrupp under 2017. Kvinnan ska bland annat ha kommenterat en artikel om att flyktingar är på väg till Sverige och där skrivit ”fy fan vilka äckel som väller in i Europa”. I ett annat inlägg ska hon ha kommenterat ”bra muslim är död muslim”. Enligt åtalet innebar kommentarerna att kvinnan uttryckte missaktning mot muslimer, och spridit detta till en stor grupp människor på internet.

Påstod att hon hackats

I tingsrätten uppgav kvinnan att kommentarerna visserligen kom från hennes Facebook-konto, men att det inte var hon själv som lagt ut dem. Hon påstod bland annat att någon kunde ha hackat hennes konto, och därigenom kunnat skriva kommentarerna.

Tingsrätten beaktade dock att kvinnan på ett detaljerat sätt i ett tidigare polisförhör erkänt gärningarna, och att hon inte vid förhandlingen i domstolen lämnat någon godtagbar förklaring till sina ändrade uppgifter. Vidare ansåg tingsrätten att tre av de fyra kommentarer som åklagaren åberopat utgjorde hets mot folkgrupp – men bedömde brotten som ringa. Påföljden bestämdes mot bakgrund av detta till 60 dagsböter om 50 kronor.

”Stor spridning”

Svea hovrätt instämmer nu delvis i tingsrättens bedömning – men ändrar domen på så sätt att brottet rubriceras som hets mot folkgrupp av normalgraden. Hovrätten beaktar härvid att kommentarerna publicerats i grupper på Facebook som haft ett stort antal medlemmar, och att dessa kommentarer gillats av flera personer och därmed fått en stor spridning. Även påföljden ändras därför – till villkorlig dom i förening med de dagsböter som tingsrätten dömt ut.


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Anna Ekdahl
red@dagensjuridik.se