Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Klapp på rumpan var inte sexuellt ofredande

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-10-05 10:08
Foto: Fredrik Sandberg / TT /

En 35-årig man döms i båda underinstanserna för ofredande efter att ha klappat en kvinna på rumpan i samband med att båda stod i baren på en krog i Skövde.
Eftersom det varit fråga om en snabb klapp utan något annat agerande från mannen har gärningen inte haft en sådan tydlig sexuell prägel som krävs för att gärningen ska bedömas som sexuellt ofredande.

Enligt åklagaren hade en 35-årig man ofredat en kvinna genom att slå på hennes rumpa på en krog i Skövde.

Det var utrett att kvinnan och några vänner stått i baren på en krog och att även 35-åringen var där med sina arbetskamrater. Kvinnan ska då ha känt att hon fick ett slag eller en klapp på rumpan, vänt sig om och sett 35-åringen och dennes kollega.

”Svepande rörelse”

Hon tillkallade en vakt varpå även polis kom till platsen. Kvinnan identifierade omedelbart 35-åringen som den skyldige och en anmälan gjordes.

Enligt tingsrätten var själva händelseförloppet utrett. Frågan var emellertid på vilket sätt den 35-årige mannen gett målsäganden en klapp på rumpan.

Mannen förklarade att han visserligen tagit med sin hand på kvinnan men att detta skett genom en svepande rörelse för att få henne att flytta sig, så att han kunde komma fram till baren. Handen hade snarare rört henne på höften, inte på rumpan, menade han.

Uppsåt

Enligt domstolen fick dock kvinnans uppgifter starkt stöd av vad vittnena berättat. Att hon fått en klapp på rumpan fick dessutom stöd av vad 35-åringens kollega uppgett i polisförhör. Det var därmed utrett att mannen uppsåtligen rört kvinnans rumpa med sin hand.

Skillnaden mellan ofredande och sexuellt ofredande är att det senare måste ha en tydlig sexuell prägel eller inriktning och ”typiskt sett vara ägnat att kränka den sexuella integriteten” (se bland annat Nja 2018 s. 443).

Inte sexuell prägel

I fallet hade det varit fråga om en snabb klapp på rumpan utan något annat agerande från 35-åringens sida. Gärningen hade därför inte haft en sådan tydlig sexuell prägel att den kunde bedömas som sexuellt ofredande.

Mannen dömdes därför i stället för ofredande till 30 dagsböter om 150 kronor.

Göta hovrätt fastställer domen. 


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se