Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kärleksbedragare lurade till sig 300 000 kronor – dök aldrig upp

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-10-16 12:28
Foto: Jessica Gow /TT

En 28-årig kvinna döms för grovt bedrägeri för att under en dryg halvårsperiod ha fått en förälskad man att föra över mer än 300 000 kronor till henne.
Kvinnan hade vid upprepade tillfällen bett mannen swisha pengar för att kunna åka och träffa honom, men på grund av ”problem” med trasig bil, sjukhusvistelser och trafikolyckor lyckades hon dock aldrig komma iväg.

En 28-åriga kvinna åtalades vid Örebro tingsrätt för att ha vilselett en man och – under förespegling att hon ville träffa honom och inleda en relation – förmått honom att föra över drygt 300 000 kronor till henne för att de skulle kunna träffas.

Enligt åklagaren hade vilseledandet bestått i att kvinnan varken velat eller haft förmåga att träffa mannen och ha en relation med honom. Överföringarna till kvinnans bankkonto hade skett mellan januari- augusti 2018 till augusti samma år.

Skulle hjälpa henne med skulderna

Vid tingsrätten berättade mannen att han var en enkel person som varit singel hela livet. Med åren hade dock en kärlekslängtan vuxit fram, vilket fått honom att skaffat dejtingappen GoodOnes. Skälet till att han valde just den appen var att den krävde identifiering med BankID så att han kunde vara säker på att det var ”en riktig person han skrev med”.

Han fick kontakt med den 28-åriga kvinnan och fick efter ett tag känslor för henne. Hans ”objektiva sida” sa hela tiden åt honom att han var ”dum i huvudet”, medan hans subjektiva sida sa åt honom att det skulle ordna sig.

Den subjektiva sidan vann. Han började därför att under den aktuella perioden skicka pengar till 28-åringen för att hjälpa henne med hennes skulder och för att möjliggöra för henne att komma och träffa honom. Efter ständigt uteblivna träffar gjorde han till slut en polisanmälan.

”Inte normalt föra över så mycket pengar”

På fråga om varför 28-åringen i förhör besvarat frågan om hon uppfattade målsäganden som en normal person enligt följande: ”Både ja och nej. Samtidigt var det något som inte stämde, eftersom det inte är normalt att föra över så mycket pengar” menade kvinnan. 

Genom den skriftliga bevisningen och parternas uppgifter var det utrett att de dryga 300 000 kronorna förts över från mannen till den 28-åriga kvinnans konto.
Beträffande vilseledandet hade mannen berättat på ett detaljerat och sakligt sätt om kontakten med kvinnan, om hur de skrivit till varandra och om hur samtliga överföringar gjordes som ett led i att få träffa henne.

Genom den skriftliga bevisningen framkom också att kvinnan upprepade gånger bett om pengar för att kunna ta sig till mannen, och att hon därefter upprepade gånger fått påstådda problem som gjort att hon inte kunnat komma om hon inte fick mer pengar. ”Problemen” rörde allt från bensin, trasig bil, trafikolycka, sjukhusvistelse och kläder.

Dömdes i både tings- och hovrätten

Vid en sammantagen bedömning fann tingsrätten det bevisat att 28-åringen vilselett mannen att överföra 306 470 kronor till henne, vilket inneburit skada för honom och vinning för kvinnan, vilket hon också måste ha insett.

Kvinnan dömdes för grovt bedrägeri till villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst – en påföljd motsvarande sex månaders fängelse. Hon ålades även betala skadestånd till mannen med motsvarande belopp plus ränta.

Hovrätten instämmer i underinstansens bedömning avseende skuld och rubricering, men anser att påföljden ska mildras till villkorlig dom förenad med 100 dagsböter om 50 kronor. Varken straffmätningsvärdet eller brottets art talar nämligen för fängelse. Kvinnan är heller inte tidigare dömd för något brott. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se