Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Inte likgiltighet vid våldtäkt med knuten näve

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2019-09-02 12:57
Genrebild Foto: Adam Wrafter / SvD / TT /

En 17-årig man som penetrerat en kvinna med knuten näve döms för oaktsam våldtäkt i hovrätten.
I tingsrätten dömdes han för våldtäkt.
17-åringen anses inte ha varit likgiltig inför om kvinnan deltog frivilligt.

Skadeståndet halveras.

Målsäganden berättade under förhöret i Östersunds tingsrätt att hon och den tilltalade 17-åringen tidigare använt ett par fingrar när de haft sex. Vid det nu aktuella tillfället hade de först ett vanligt samlag med varandra och 17-åringen ska sedan, enligt kvinnan, ha försökt föra in hela handen och sin knutna näve i hennes underliv. Han sa nej två gånger men 17-åringen slutade inte. Hon knuffade då bort honom.

Blödde

När hon sedan gick på toaletten upptäckte hon att hon blödde från underlivet. Hon tyckte att 17-åringen borde ha hört att hon sa nej men antagligen uppfattade han inte henne. På morgonen, när de pratade om vad som hänt på natten, förklarade 17-åringen att han sett på porrfilm och ville prova.

”Saknar minnesbilder”

17-åringens berättelse gick ut på att han hade druckit alkohol, att han och målsäganden skulle gå och lägga sig och att han därefter saknar minnesbilder. Nästa dag skulle han och målsäganden ligga med varandra och i samband med det berättade hon om det han påstås ha gjort mot henne. Han minns inte vad han tänkte eller att han skulle ha sagt att han titta på porrfilm och ville prova.

Uttryckte ånger

Åklagaren åberopade en chattkonversation där han uttrycker viss ånger över vad han gjort mot målsäganden.

Tingsrätten ansåg det ställt utom rimligt tvivel att kvinnan inte medverkat frivilligt till att få en knuten näve in i könet. Frågan som delar domstolarna är i stället uppsåtsbedömningen. Tingsrätten ansåg inte det ställt utom rimligt tvivel att 17-åringen hade insikt om att kvinnan inte deltog frivilligt.

Uppenbart likgiltig

Däremot måste han, särskilt som parterna inte tidigare genomfört samma handlingar eller ens pratat om möjligheten, ha insett att det fanns en mycket hög risk för att målsäganden inte deltog frivilligt. Han förde trots detta, och utan att förvissa sig om att hon verkligen ville, ändå in sina fingrar och försökte föra in sin knutna näve i hennes underliv. Av detta framgår att 17-åringen varit uppenbart likgiltig inför risken att målsäganden inte deltog frivilligt. Han har därmed agerat med så kallat likgiltighetsuppsåt och ska dömas för våldtäkt. Att det inträffade föregåtts av frivilliga sexuella handlingar medför inte att våldtäkten ska anses som mindre grov.

Samhällstjänst i tingsrätten

Gärningens straffvärde för en vuxen person uppgår, enligt tingsrätten, till fängelse två år och med hänsyn till 17-åringens låga ålder vid gärningen uppgår det så kallade straffmätningsvärdet till fängelse sex månader. På grund av hans ungdom och då han enligt yttrande från socialnämnden inte har något särskilt vårdbehov, bestämdes påföljden till 150 timmars ungdomstjänst.

Saknade uppsåt

Till skillnad från vad tingsrätten kommit fram till anser hovrätten att varken de faktiska omständigheterna kring gärningen eller 17-åringens agerande i anslutning till och efter gärningen eller de av åklagaren åberopade textmeddelandena talar för att han var likgiltig i fråga om målsägandens frivillighet. Det kan därmed inte anses visat att han haft uppsåt till att målsäganden inte deltog frivilligt. Han ska därför inte dömas för våldtäkt.

”Måste ha insett risken”

Men 17-åringen måste ha insett risken för att målsäganden inte frivilligt deltog i de sexuella handlingarna. Denna insikt har bestått när han genomfört dessa. Han har därmed varit medvetet oaktsam. Medveten oaktsamhet är i regel att anse som grov. I detta fall utgör 17-åringens agerande, enligt hovrätten, ett medvetet risktagande av allvarligt slag. Omständigheterna är inte sådana att gärningen är mindre allvarlig. Han ska därför dömas för oaktsam våldtäkt.

Hovrätten delar socialtjänstens bedömning att 17-åringen har ett särskilt behov av vård. Det finns därmed förutsättningar att döma honom till ungdomsvård som ska förenas med en föreskrift om att följa ungdomskontraktet.

Hovrätten halverar skadeståndet till 57 500 kronor mot begärda och erhållna 115 000 i tingsrätten. (Blendow Lexnova)


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se