Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Höll barnen borta från sin pappa – får ensam vårdnad

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-03-26 09:30
GenrebildFoto: Tore Meek / TT /

Både tingsrätten och hovrätten anser att mamman ska få ensam vårdnad om sina två söner, trots att hon varit känslomässigt frånvarande och hindrat deras pappa från att träffa dem.
Han hade däremot dömts för misshandel mot mamman, och hon var den som bäst kunde tillgodose barnens behov av kontinuitet.

En vårdnadstvist prövades i Malmö tingsrätt mellan två före detta makar om deras två barn, fem respektive nio år gamla. Föräldrarna hade haft konflikter under lång tid och mamman bodde tillsammans med sönerna sedan några år tillbaka på skyddat boende. Enligt henne har pappan utsatt henne och barnen för både fysiskt och psykiskt våld, och det saknades därför förutsättningar för umgänge. Pappan är också dömd för två fall av misshandel mot mamman och en förundersökning inleddes angående misshandel mot en av sönerna.

Påstod att hon ljugit

Enligt pappan var det han som hade huvudansvaret för de gemensamma barnen medan familjen bodde tillsammans, medan mamman var passiv och känslomässigt frånvarande. Han påstod att hon ljugit om honom påverkat sönerna så att de har en negativ uppfattning om honom. Han har sedan 2017 inte haft någon möjlighet att ha kontakt med sina barn.

Tingsrätten ansåg att samarbetssvårigheterna mellan föräldrarna och den omständigheten att det skyddade boendet försvårade kommunikationen dem emellan, talade för att de inte längre skulle ha gemensam vårdnad om barnen. Enligt domstolen fanns det också flera faktorer som talade mot båda parternas lämplighet som ensam vårdnadshavare.

Mamman lämplig

Å ena sidan talade pappans misshandelsdom och brottsmisstankar rörande misshandel av den ena sonen klart mot att han skulle få ensam vårdnad. Å andra sidan hade mamman visat på omsorgsbrister, särskilt på så sätt att hon inte var känslomässigt tillgänglig för barnen och dessutom hindrat dem från att träffa sin pappa. Det här var dock någonting hon jobbade på och sammantaget ansåg rätten att hon var lämplig att ensam ta hand om sönerna.

I fråga om umgänge ansåg domstolen att det gått så pass lång tid sedan misshandeln att det inte längre fanns några större risker för våld från pappans sida. För att sönerna skulle få en god relation med båda sina föräldrar förordnade domstolen övervakat umgänge mellan dem och pappan ett antal gånger i månaden de kommande månaderna.

Båda parter negativa sidor

Avgörandet överklagades till Hovrätten över Skåne och Blekinge. Domstolen betonar där att det nu har gått nästan tre år sedan mamman tillsammans med sönerna lämnade familjens gemensamma hem, och ungefär åtta år sedan pappan dömdes för misshandel. Han är numera i ett nytt stabilt förhållande och mamman befinner sig inte längre på skyddat boende, utan har bara skyddade personuppgifter. Liksom underinstansen anser man därför att det inte finns ett lika framträdande skyddsbehov som förut.

Även hovrätten lyfter fram att båda parterna har sidor som är negativa för en ensam vårdnadshavare. Förutom pappans uppenbara brister hade även mamman brustit i sitt ansvar att tillgodose barnens behov av kontakt med båda sina föräldrar. Rätten betonar dock att barnen flyttat många gånger under sin uppväxt och varit tvungna att gång på gång byta skola och hitta nya kompisar. Deras behov av kontinuitet talar därför starkt för att mamman ska få vårdnaden. Efter en samlad bedömning anser domstolen att mamman är den av föräldrarna som bör vara ensam vårdnadshavare.

Upphäver umgänge

Domstolen väljer att upphäva det umgänge som tingsrätten förordnat om, eftersom sådana arrangemang för tillfället inte är möjliga, på grund av barnens boendesituation. Man utgår istället från att mamman kommer ta sitt ansvar som ensam vårdnadshavare och se till att barnens kontakt med sin pappa kan återupptas. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Blendow Lexnova
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.