Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hög musik fäller hyresgäst – vräks efter beslut i hovrätten

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-03-16 11:07
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Att ockupera tvättstugan under två dygn kunde få passera.
Men när hyresgästen spelade musik högt i sin lägenhet dag och natt gick det för långt.
Hon får inte bo kvar efter ett hovrättsbeslut.

De störningar som kvinnan lagts till last i form av bland annat bråk och skrik i huset och på balkongen och hög musik förklarar hon med att hon har varit hotad och trakasserad av sin före detta pojkväns exkvinna. Trakasserierna har bestått bland annat i vandalisering av hennes ytterdörr och bil.

Hyresnämnden i Malmö konstaterar att en granne som vittnade hade på ett sakligt sätt redogjort för de störningar som hon varit utsatt för och hon hade löpande fört anteckningar när de förekommit. Hennes uppgifter om olika ljudstörningar och uppgifter om att föremål slängts från balkongen får också starkt stöd av vad tre ytterligare grannar uppgett.

Styrkta störningar

Hyresnämnden fann genom de åberopade vittnesförhören styrkt att det vid flera tidpunkter under maj månad 2018 och även vid i vart fall något tillfälle under augusti månad 2018 förekommit ljudstörningar samt att de fortgått även under hösten 2018. Vidare är genom nämnda vittnesbevisning styrkt att det i april 2018 samt vid i vart fall ytterligare något tillfälle under sommaren 2018 slängts ut saker från kvinnans balkong.

Kvinnan ansågs ha åsidosatt sina förpliktelser på ett sådant sätt att avtalet skäligen inte skulle förlängas. Hyresvärdens yrkande att hyresavtalet ska upphöra ska således bifallas.

Hon ska åläggas att flytta.

Musik dygnet runt

Också Svea hovrätt tar fasta på uppgifterna från grannarna som vittnade om omfattande ljudstörningar i form av hög musik från kvinnans lägenhet. De har alla berättat att musiken har spelats under såväl dagar som nätter och under vissa perioder dygnet runt. Och den tidigare nämnda grannen som bor bredvid kvinnan har som nämnts berättat att hon började föra anteckningar över störningarna för att hålla reda på allt som hände.

Belamrade tvättstugan

Det har inte framkommit något som ger hovrätten anledning att betvivla vittnenas uppgifter. Ljudstörningarna och störningarna i form av att saker kastats från kvinnans balkong samt bråket är sådana störningar som de kringboende inte ska behöva tåla.

Utöver de störningar som hovrätten ovan har funnit utredda har hyresvärden gjort gällande att kvinnan genom att belamra tvättstugan med tvätt under två dygn har hindrat andra hyresgäster från att tvätta.

När det gäller tvättstugan kan det i och för sig, menar hovrätten, anses vara icke förenligt med gott skick i hyresförhållanden att agera på det sätt som kvinnan gjort. I det här fallet rör det sig emellertid om ett enstaka tillfälle och det har inte framkommit något som motbevisar hennes uppgift om att hon tappade bort nyckeln samt försökte lösa situationen. Hovrätten finner därmed att dessa händelser i sig inte innebär att hon åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst.

Sammantaget finner emellertid hovrätten att det är visat att kvinnan i samband med att hon använt sin lägenhet utsatt boende i omgivningen för så omfattande störningar att hyresavtalet inte skäligen bör förlängas. Att störningarna har varit färre på senare tid föranleder ingen annan bedömning. Hennes överklagande ska därmed avslås. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Mikael Kindbom
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.