Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Häktade ”toppjuristen” till angrepp mot polis och åklagare

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-05-06 10:43

Hon är häktad, misstänkt för att ha planerat att mörda advokat Henrik Olsson Lilja, hösten 2018.
Nu går hon, i ett 16 sidor långt handskrivet överklagande till angrepp mot både polisen, åklagaren och tingsrätten.
– Åklagarens sakframställan är full av obehagliga sakfel och förvridningar, skriver hon.

I september förra året utsattes advokat Henrik Olsson Lilja för ett mordförsök i trapphuset utanför sin bostad. Han träffades av flera skott, men överlevde.

Man dömd till fängelse

En 55-årig man dömdes förra veckan till 12 års fängelse för mordförsöket.
Kort efter händelsen greps en kvinnlig före detta toppjurist, som haft en pågående tvist med Henrik Olsson Lilja, som misstänkt för anstiftan till mordförsök. Hon släpptes dock vid häktningsförhandlingen, men utredningen mot henne för mordförsöket har fortsatt och hon är alltjämt misstänkt i ärendet.

För två veckor sedan häktades hon, misstänkt för stämpling och förberedelse till mord – brott som skedde redan 2018, alltså ett år innan mordförsöket som 55-åringen dömdes för. Också en ung man häktades i samma veva, misstänkt för samma brott.

Brev från häktet

Kvinnan har nu, i ett 16 sidor långt handskrivet brev till tingsrätten överklagat häktningen och kräver att ”omedelbart” bli försatt på fri fot.

Hon skriver bland annat att hon ”förvägrades att delta personligen vid den första förhandlingen”, ”förvägrades att samtala med min advokat Ola Salomonsson under och efter förhöret” och inte heller gavs hon möjlighet att via länk kommentera åklagarens promemoria.
Några sannolika skäl för brottsmisstankarna föreligger inte, menar kvinnan.

Hon beskriver också hur hon, dagen då hon greps, hade ett bokat förhör, och kom i god tid till avtalad plats för förhöret. Hennes hund började då ”rå-skälla” i bilen och hon steg ur, varpå hon greps och avvisiterades samtidigt som hennes hund togs ifrån henne. Hon fick sedan sitta på en träbänk ”i timmar”.

Kämpade för att inte svimma

Hon beskriver hur dåligt hon mådde, och hur hon pressades hårt i förhör, och att hon kämpade för att inte svimma.

Under förhandlingen mådde hon, skriver hon, mycket dåligt, och hade ingen möjlighet att bemöta åklagarens påståenden. Advokaten var med på en annan länk och hon fick inte heller tala med honom.

Avslag

Men Hovrätten anser inte att kvinnans invändningar räcker för en ny prövning.
”Hovrätten konstaterar att förhandling i häktningsfrågan hölls i tingsrätten. Det saknas skäl att också hålla förhandling i häktningsfrågan i hovrätten”, skriver de i sitt avslagsbeslut.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.