Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hade blod från misshandlad på skon – frias från ansvar

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-03-23 07:24
Genrebild. Foto: Oliver de Ros/AP

En 21-årig man dömdes i tingsrätten för grov misshandel bland annat då offrets blod fanns på hans ena sko.
Nu frias han i hovrätten, som betonar att även om vittnena kan ha blivit uppmanade av en anonym person att inte peka ut någon, har ingen påstått att de sett den tilltalade misshandla någon.

Två män, 21 och 23 år gamla, åtalades i Umeå tingsrätt för bland annat grov misshandel efter en händelse på en fest i Umeå 2019. Det hade hållits en stor fest i ett garage, där en man någon gång under morgontimmarna blivit svårt misshandlad, bland annat med slag och sparkar mot huvudet och hugg, troligtvis med kniv, i låret.

Blod från offret

Ingen av deltagarna på festen som hördes i tingsrätten hade sett misshandeln på nära håll, eller sett vem det var som misshandlade målsäganden. Det som knöt de två tilltalade männen till brottet var att de hade kommit till festen strax innan misshandeln och åkt därifrån kort därefter. På 21-åringens ena sko fanns blod från både honom själv och från den misshandlade mannen, och mannens DNA fanns även på hans ena hand.

21-åringens förklaring till det var att han upptäckte att en person blivit misshandlad när han kom till festen. Det var blod på marken och han försökte hjälpa målsäganden upp i en soffa. Efter det åkte han därifrån, eftersom det inte var någon feststämning.

”Osannolik berättelse”

Tingsrätten ansåg att det inte fanns tillräckligt med bevisning för att döma 23-åringen för ansvar till misshandeln. Gällande 21-åringen ansåg domstolen att hans historia om varför han hade målsägandens blod på sin sko var för osannolik för att beaktas, eftersom det vore märkligt att mycket hastigt hjälpa honom och direkt efter det åka därifrån.

Enligt tingsrätten var det inte närmare utrett exakt på vilket sätt 21-åringen deltog i misshandeln, men var heller inte nödvändigt för straffansvar. Rätten hänvisade till HD-praxis där det framgår att den som deltar i våldsanvändning på ett stadium av händelseförloppet då denne inte kan undgå att uppfatta vad som sker, har ansvar som gärningsman för den samlade effekten av gärningen.

Dömdes till fängelse

Utifrån rättsintyg, fotografier och vittnesbevisning ansåg rätten att det var visat att 21-åringen aktivt deltagit i misshandeln och var ansvarig för hela skadebilden, även om det exempelvis inte var säkert att det var just han som stuckit målsäganden med kniv. Han dömdes därför för grov misshandel till fängelse i ett år och sex månader.

Avgörandet rörande 21-åringen överklagades till Hovrätten för Övre Norrland, som frikänner honom helt för misshandeln. Inför prövningen hölls ett omförhör med målsäganden där han berättade att han inte mindes någonting från själva misshandeln. Anledningen till att han nu ville berätta mer var att han visste att fel person har dömts. Han var helt säkert på att det inte var 21-åringen som misshandlat honom och han trodde aldrig att han skulle dömas.

Hovrätten friar

Hovrätten betonar att ingen av vittnesuppgifterna pekade ut någon person som deltagit i misshandeln, och att målsäganden nu själv säger att 21-åringen inte var skyldig. Det faktumet förändras inte av uppgifter från ett av vittnena om att hen kontaktats av en okänd person inför huvudförhandlingen och uppmanats att inte namnge någon.

Till skillnad från underinstansen anser hovrätten inte att 21-åringens förklaring till blodet på skon är så osannolik att den helt kan lämnas utan avseende. Sammantaget finns det därmed inte tillräckligt stöd i utredning för att 21-åringen var en av de personer som deltog i misshandeln av målsäganden och han frias därför från åtalet. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Blendow Lexnova
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.