Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Förväxlingsrisk friar 23-åring för sexuellt ofredande på restaurang

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-02-14 09:47
Illustrationsbild Foto: Johan Nilsson / TT

En kvinna sexofredades på en livlig hamburgerrestaurang för två år sedan.
En man dömdes i tingsrätten efter att kvinnans vän pekat ut honom. Mannen kan dock ha förväxlats med någon annan och frias nu av hovrätten.

En 23-årig man åtalades vid Borås tingsrätt för sexuellt ofredande av en kvinna.

I förhör hade kvinnan berättat att hon och en vän suttit på en hamburgerrestaurang och att hon varit ”rund om fötterna” men ändå medveten om situationen.  

Kvinnans vän uppgav att när de kommit in på McDonalds hade det stått det 4–5 killar där som ”visslade lite” när de gick förbi. När kvinnorna skulle lämna restaurangen gick de förbi killarna som då lade sin hand över kvinnan och tog henne på bröstet.

Osäker på vem det var

Vid utpekandet hade vännen inte varit osäker på vem det var och även om händelsen utspelat sig för två år sedan var hon ”rätt säker även i dag” på att 23-åringen begått gärningen.

Tingsrätten fann inledningsvis det utrett att 23-åringen befunnit sig på McDonalds under den aktuella kvällen.

Eftersom kvinnan nästan omedelbart efter händelsen kunde peka ut 23-åringen för polis och det inte framkom någon annan anledning att ifrågasätta vad som berättats ansåg tingsrätten åtalet styrkt.

Mannen dömdes för sexuellt ofredande till böter.

Oklarheter kring ingripandet

Domen överklagades till Hovrätten för Västra Sverige.

Efter att ha tagit del av samma bevisning som tingsrätten gör hovrätten följande bedömning:

Kvinnans berättelse har varit klar och detaljerad och får stöd av vännens uppgifter. Hovrätten anser det därför vara styrkt att kvinnan blivit ofredad på ett sätt som kränkt hennes sexuella integritet. Frågan är om den man som pekats ut är den faktiska gärningsmannen.

Hovrätten finner ingen anledning att ifrågasätta vännens uppgifter om att hon vid tillfället var säker på att hon pekat ut rätt person. Omständigheterna vid ingripandet är däremot oklara.

23-åringen har berättat att han gick ut för att röka när polisen grep honom, vilket talar för att ingripandet inte skedde i direkt anslutning till att vännen pekade ut gärningsmannen.

23-åringen frias av en enig hovrätt

Det sexuella ofredandet utspelade sig en lördagsnatt på en nattöppen hamburgerrestaurang där en hel del folk rör sig.

Hovrätten menar i ljuset av detta att det därför inte går att dra några säkra slutsatser. 23-åringen kan ha förväxlats med någon annan.

En sammantagen bedömning visar därmed att det inte är ställt utom rimligt tvivel att det var 23-åingen som sexuellt ofredade kvinnan.

Åtalet ska därför ogillas. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se