Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Förlorar kontraktet efter 28 år – trots delvis betald hyresskuld

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2019-08-08 13:00
Foto: Terje Pedersen / TT

En kvinna som bott i en lägenhet i 28 år måste flytta på grund av hyresförsummelser. I hyresnämnden uppgav kvinnan att hennes ekonomi blev ansträngd sedan hon, efter en radhusbrand, låtit installera brandväggar i lägenheten.
Att kvinnan nu uppgett att hon använt försäkringspengar till renoveringen och betalat delar av hyresskulden medför ingen annan bedömning.

Hyresnämnden i Stockholm biföll en värds upphörsykande och ålade en kvinna att flytta från en lägenhet i Södertälje. Enligt värden har kvinnan inte betalat hyran på lång tid, och nu har en hyresskuld för tre månader. Att kvinnan uppgett att hon kommer att kunna reglera skulden, på knappt 22 300 kronor, och betala hyran framöver – genom att ha inneboende – medförde ingen annan bedömning.

Brand påverkade ekonomin

Kvinnan, som bott i lägenheten i 28 år, har uppgett att hennes ekonomiska situation påverkats av en brand i ett annat radhus 2011. Branden hade en stor inverkan på både kvinnan och hennes barn – men ingen har lyssnat på hennes oro. Av säkerhetsskäl och för att minska oroskänslorna installerade kvinnan själv brandväggar i lägenheten för cirka 400 000 kronor. Sedan dess har hon kämpat hårt för att få ekonomin att gå runt – numera får hon hjälp av socialtjänsten.

Att hyran för september, oktober och november 2018 inte blev betald beror på att kvinnan och hennes son blev sjuka, och att hon inte hade ork att ta tag i ekonomin under sin sjukskrivning.

Värden har invänt att branden inte har något med saken att göra samt att man inte är intresserad av en förlikning, och att korttidsavtal inte länge är aktuellt.

Delar av skulden betald

Kvinnan överklagade till Svea hovrätt, och anför här bland annat att det – på grund av hennes ekonomiska situation – skulle vara mycket svårt för henne att hitta en ny bostad. Kvinnan menar också att uppgiften om att hon betalat för brandväggarna inte stämmer – istället använde hon försäkringspengar till detta. Delar av hyresskulden är redan betald, och resten kommer kvinnan att betala så snart som möjligt.

Hovrätten delar dock nämndens bedömning och avslår därför överklagandet. Kvinnan är därför skyldig att flytta genast. (Blendow Lexnova)


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Johanna Haddäng
johanna.haddang@blendow.se