Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Familj på annan ort gör att man förlorar Göteborgslägenhet

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-01-15 07:06
Foto: Adam Ihse / TT /

Mannen delar sin tid mellan den lägenhet i Göteborg som han bor i med sin bror och den lägenhet i Alingsås där hans flickvän och dotter bor.
”Tyngdpunkten i mannens liv” måste dock vara i Alingsås, även om han arbetar i Göteborg, menar hovrätten.
Mannen saknar därför hyresrättsligt behov av lägenheten i Göteborg och nekas nu förlängning av avtalet.

Familjebostäder i Göteborg AB ansökte i Hyresnämnden i Göteborg om att en mans hyresavtal avseende en 57 kvadratmeter stor tvåa i Göteborg inte skulle förlängas. Enligt värden saknar mannen skyddsvärt behov av lägenheten – och han har dessutom åsidosatt sina förpliktelser genom att hyra ut densamma i andra hand utan tillåtelse.

Hade hyrt ut till bror

Värden hade gjort en utredning som pekade på att mannen hade sin permanenta bostad ihop med sin sambo och en gemensam dotter i Alingsås – och att han hyrt ut prövningslägenheten till sin bror sedan flera år tillbaka. Värden hade bland annat åberopat ett utdrag från flickvännens blogg där hon skrev att de var sambor.

Mannen uppgav för egen del att han både är mantalsskriven och har alla sina tillhörigheter i lägenheten i Göteborg. Brodern var bara inneboende och mannen ansåg sig inte vara sambo med flickvännen, även om han tillbringar ungefär halva sin tid där, och halva sin dit i Göteborg, där han arbetar.

”Inte orimlig förklaring”

Hyresnämnden betonade att folkbokföringen som utgångspunkt anses korrekt spegla boendeförhållandena och att mannen varit skriven i Göteborg alltsedan han tecknade hyresavtalet där. Formuleringen kunde inte anses väga speciellt tungt i och med att det inte var mannen själv som skrivit – och hans egen förklaring att det ”låter bättre” på flickvännens mammablogg att säga att paret är sambor var inte orimlig. Värdens bevisning ansågs därför inte räcka utan upphörsyrkandet avslogs.

Svea hovrätt river nu upp underinstansens beslut och bifaller upphörsyrkandet.

Sociala medier påverkade

Mannen har enligt hovrätten anknytning både till Alingsås och Göteborg – där han enligt egen uppgift delar tiden. Lägenheten i Alingsås delas dock med flickvän och dotter och ”synes vara lämpad för familjens behov”. Enligt hovrätten måste dock ”tyngdpunkten i mannens liv” sägas vara i Alingsås – en bedömning som stöds även av de skriftliga uppgifterna om hur flickvännen på sociala medier beskrivit familjens personliga förhållanden.

Nekas förlängning

Redan utifrån mannens egna uppgifter är det därmed bevisat att mannen inte har sitt permanenta boende i Göteborg och därmed saknar ett hyresrättsligt behov av prövningslägenheten. Värden vill lämna lägenheten till en bostadssökande – och under dessa förhållanden är det inte oskäligt mot mannen att låta hyresavtalet upphöra. Mannen nekas därför förlängning och är nu, efter medgivet uppskov, skyldig att flytta senaste 1 april 2020. (Blendow Lexnova)

Bli premiumkund och ta del av alla underliggande handlingar för endast 69 kronor/månad.


Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se