Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Dömd man slipper utvisning efter uppvisat klanintyg

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-01-09 14:21
Foto: Janerik Henriksson/TT

Hovrätten stoppar utvisningen av en man som dömts för försök till mordbrand sedan han lämnat in ett ”Klanintyg”. Enligt intyget har en viss namngiven klan beslutat att mannen är fredlös och ska dödas eftersom han brutit mot klanens heder.
Trots att hovrätten inte kan dra några säkra slutsatser om intygets äkthet godtas mannens påstående.

Av tingsrättens dom framgår att den 21-årige mannen tillsammans med en annan man har hällt bensin på golvet och förberett för en anlagd brand i en affärslokal i centrala Ronneby den 20 december 2016 på uppdrag av en person som är ”inflytelserik och högt uppsatt i kriminella kretsar”.

Uppdraget gavs till dem vid en föregående fest samma kväll vid vilken personen försåg dem med narkotika och alkohol samt gav dem i uppdrag att krossa skyltfönstret till lokalen och hälla bensin i den, vilket skulle utgöra ett hot eller en varning till innehavaren av lokalen.

Tingsrätten ville att mannen skulle utvisas

21-åringen dömdes av Blekinge tingsrätt till försök till mordbrand av normalgraden till tio månaders fängelse och utvisning till Irak. Hans påstående att han på grund av att han haft sex med en flicka tillhörande en klan i Irak  förklarats fredlös av denna klan ansågs inte utgöra verkställighetshinder.

I samband med överklagandet till Hovrätten över Skåne och Blekinge lämnade mannen in ett intyg benämnt ”Klanintyg”. Intyg uppges visa att en viss klan förklarar att han är fredlös och att han får dödas.

Hovrätten stoppar utvisningen – trots osäkerhet om äkthet

Detta leder nu till att hovrätten stoppar utvisningen. Det aktuella intyget har inte inlämnats i original till Migrationsverket varför verket inte anser att handlingens äkthet går att avgöra. Detta gör att Migrationsverket inte kunnat bedöma om det föreligger hinder mot verkställighet enligt utlänningslagen.

Enligt hovrätten får det anses stå klart att Irak är ett land med en utpräglad klanstruktur. Det går inte att dra några säkra slutsatser beträffande intygets äkthet. Ändå anser hovrätten att 21-åringens påstående ”inte är sådant att det kan lämnas utan avseende utan i stället får godtas”. Hinder för utvisning föreligger därmed och tingsrättens beslut om utvisning ska därför upphävas. (Blendow Lexnova).


Dela sidan:
Skriv ut:

Mikael Kindbom
red@dagensjuridik.se