Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Bilen stod oövervakad i sex minuter – måste betala P-böter

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-06-30 11:48
Foto: Janerik Henriksson / TT

Sex minuter räckte för att en 46-årig man skulle anses ha parkerat sin bil på en väg på Lidingö där parkeringstillstånd rådde.
Mannen har enligt både tingsrätten och hovrätten inte gjort sannolikt att det pågick kontinuerlig lastning in i bilen när hustrun burit saker till bilen i samband med avslutningen på dotterns karateläger.

Parkeringsföretaget Q-Park yrkade vid Stockholms tingsrätt att en 46-årig man skulle betala 400 kronor i kontrollavgift.

Enligt Q-Park hade mannen den 11 juni 2017 mellan klockan 15:01 och 15:07 olovligt parkerat sin bil på Larsbergsvägen på Lidingö, en väg som övervakades av Q-Park enligt avtal med markägaren. Fordonet hade saknat ett synligt och giltigt P-tillstånd.

Skulle hämta dottern från karateläger

Mannen uppgav att hans fru befunnit sig på platsen för att hämta upp dottern i samband med avslutningen av ett karateläger. Det bestreds därför att bilen varit parkerad och att det istället rört sig om pågående lastning.

I fallet hade hustrun gått in i byggnaden, tagit av sig sina skor och packat ihop dotterns saker bestående av madrass, kudde, en bag och en ryggsäck.

När hon var på väg tillbaka till bilen med utrustningen och sin dotter efter fem-sex minuter såg hon parkeringsvakten. Hon förklarade då att lastning pågick. Hon såg att vakten nickade och uppfattade detta som att lastning var tillåten, även om hon inte hade hört vad vakten svarade henne. När hon satt sig i bilen såg hon dock kontrollavgiften.

Det var enligt tingsrätten 46-åringen som hade att göra sannolikt att det pågick på- eller avlastning av gods till fordonet kontinuerligt fastän vakten inte observerade någon aktivitet under aktuella sex minuter. Fotografier hade tagits klockan 15:08 på vilka varken kvinnan eller dottern syntes till.

Sammantaget ansåg tingsrätten att det inte gjorts sannolikt att lastning pågått kontinuerligt under de sex aktuella minuterna.

Inte gjort pålastningen sannolik

Domen överklagades till Svea hovrätt som i likhet med tingsrätten bland annat konstaterar att skyltningen på platsen utvisat att markägaren haft rätt att ta ut en kontrollavgift om ett fordon parkeras utan tillstånd på den aktuella platsen.

Vittnesuppgifterna ger förvisso stöd för att kvinnan kommit med packning till bilen, men det i sig klargör enligt hovrätten inte om lastning skett kontinuerligt eller inte.

Sammantaget anser hovrätten, liksom tingsrätten, att 46-åringen inte gjort sannolikt att det varit fråga om pålastning och inte parkering. Tingsrättens dom fastställs därför. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.