Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Advokat får HD-prövning kring tillämpning av brottmålstaxan

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-05-11 14:28
Foto: Magnus Andersson /TT

En brottmålsadvokat som fått sin ersättning som offentlig försvarare prutad i hovrätten ska få en prövning i högsta instans, beslutar Högsta domstolen.
Hovrätten har i sitt beslut konstaterat att varken den arbetsredogörelse som framgår av kostnadsräkningen eller målets omfattning och karaktär motiverar en ersättning över brottmålstaxan.

En man i 20-årsåldern dömdes i Skaraborgs tingsrätt till sju månaders fängelse för grov misshandel, stöld och två fall av ringa narkotikabrott. Domstolen fann det bland annat styrkt att mannen ihop med två andra personer hade tagit sig in i en mans lägenhet och där misshandlat honom med kniv. Vid påföljdsbestämningen beaktade domstolen bland annat att mannen nyss hade påbörjat verkställigheten av ett treårigt fängelsestraff för andra brott.

Mannen överklagade via sin försvarare, men Göta hovrätt valde att fastställa tingsrättens domslut. Domstolen valde samtidigt att pruta ersättningen för den försvarsadvokat som företrätt mannen.

Avvek från brottmålstaxan – nu ska HD-pröva frågan

Advokaten hade avvikit från brottmålstaxan och begärt ersättning för arbete motsvarande tio timmar. Taxan kan överskridas, men det förutsätter att målet krävt ”avsevärt mer arbete är normalt” och att skälig ersättning överstiger den nedre gräns för överstigande av taxan som Domstolsverket fastställt – en gräns som i det aktuella målet uppgick till 9 350 kronor.

”Varken den arbetsredogörelse som framgår av kostnadsräkningen eller målets omfattning och karaktär motiverar enligt hovrätten en ersättning för arbete som överstiger denna gräns”, skrev domstolen. Advokaten tillerkändes istället ersättning för arbete i enlighet med brottmålstaxan och fick även nöja sig med ersättning motsvarande en timmes tidsspillan istället för två.

Advokaten överklagade i ersättningsfrågan och får nu gehör av Högsta domstolen, HD, som beviljar prövningstillstånd. Målet rör ”fråga om tillämpning av brottmålstaxan i hovrätt”, skriver HD. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.