Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

15-åring frias från misshandel av klasskompis

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-07-23 08:08
Foto: Jessica Gow / TT

Tingsrätten bedömde att en 15-årig pojke inte hade uppsåt att skada en klasskompis när han hoppade på honom så att han ramlade ner på golvet och skadade ögonbrynet.
Hovrätten instämmer och påpekar att det inte går att bedöma pojkens handlande med samma utgångspunkter som för en vuxen.
Han döms däremot för ofredande.

Efter att en, vid gärningstillfället, 15-årig pojke gett sig på en klasskamrat under en lektion åtalades han i Ångermanlands tingsrätt för misshandel.

Enligt klasskamraten hade 15-åringen greppat tag om honom och vält omkull honom. Sedan tryckte han ner honom mot golvet och slog honom i huvudet så att ögonbrynet sprack.

15-åringen medgav att han hoppat över en bänk, vilket gjorde att målsäganden ramlade baklänges. Han satte sig då på honom, men utdelade inga slag och ställde sig upp så fort han såg såret på ögonbrynet.

Uppsåt inte styrkt – döms för ofredande

Tingsrätten framhöll att ingen av vittnena säkert kunnat säga om 15-åringen utdelat några slag eller inte, utan att det enda som är utrett är att han vält omkull sin klasskompis och tryckt ner honom mot golvet. Det var även oklart hur sårskadan uppstod och sammantaget gick det inte att styrka att den tilltalade hade uppsåt att skada målsäganden. Han dömdes därför för ofredande istället för misshandel med ett lågt bötesstraff som påföljd.

Avgörandet överklagades till Hovrätten för Nedre Norrland, som inte heller anser det visat att pojken haft uppsåt till gärningen. Rätten betonar att det krävs en mycket hög sannolikhet för en effekt för att det ska vara fråga om likgiltighetsuppsåt. Eftersom det var oklart när målsägandens skada uppstod är det även oklart hur stor sannolikheten var för att 15-åringens handlande skulle orsaka effekterna.

Rätten tillägger att pojkens ålder måste beaktas och att man inte kan bedöma hans handlande med samma utgångspunkter som för en vuxen. Även i övrigt kommer domstolen fram till samma slutsatser som underinstansen och fastställer domen. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Blendow Lexnova
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.