Skip to content

Våldtäktsdömd frias i hovrätten - inte bevisat att mannen förstod att kvinnan sov

Foto: Karin Malmhav/TT

Den 23-årige mannen åtalades vid Ystads tingsrätt i februari 2019 för våldtäkt och ringa narkotika-brott. Enligt åtalet hade han våldfört sig sexuellt, både vaginalt och analt, på en jämnårig skolkamrat medan hon sov. I tingsrätten dömdes han till fängelse i över två år. Nu frias han av hovrätten. 

 

Under utredningen framkom att mannen och kvinnan känt varandra såsom skolkamrater sedan flera år tillbaka, men att det aldrig förekommit annat än vänskap dem emellan. Den aktuella kvällen som samlagen ägde rum ska parterna ha träffats på en fest i Malmö, varefter målsäganden skulle sova över hos 23-åringen eftersom hon bodde långt bort. Det framgår att kvinnan sovit över hos 23-åringen förut. Båda parterna hade under kvällen druckit alkohol, och 23-åringen hade även använt kokain - vilket han även åtalades för.

Vaknade av smärta
I sitt vittnesmål vid tingsrätten har kvinnan berättat att hon märkt hur 23-åringen blivit påverkad av narkotikan under kvällen, samt att hon i egenskap av vän ville hålla koll på honom på grund av detta. När de senare skulle lägga sig för att sova märkte hon även hur 23-åringen hade svårt och varva ner, han vände och vred sig i sängen där de båda låg samt frågade henne vid upprepade tillfällen om hon somnat. Plötsligt ska hon ha vaknat av smärta då 23-åringen hade analt samlag med henne - trots att hon inte uppfattat att han frågat efter hennes samtycke. Hon lämnade fort lägenheten och kontaktade i samband med det både polis och flera vänner, som också hörts som vittnen i målet.

Uppfattade samtycke
Enligt 23-åringens version hade han "extremt mycket överskottsenergi" efter kokainintaget och därmed svårt att sova. Han upplevde att kvinnan varit aktiv i deras samtal i sängen, och att hon samtyckt till samlag genom att svara "mm" eller liknande på hans frågor. 23-åringen påstod samtidigt att han inte förstått att kvinnan sov - även om kvinnan legat helt tyst och stilla under förloppet.

"Torftig och detaljfattig"
Avseende kvinnans berättelse bedömde tingsrätten att den lämnats med omsorg om att vara sanningsenlig, där hon gett uttryck för hur integritetskränkande och skrämmande hon upplevt händelsen Innehållet i hennes berättelse ansågs också vara helt klart, levande och logiskt, rikt på detaljer samt utan överdrifter eller motsägelser. Tingsrätten bedömde även att hennes uppgifter om att hon sov och hennes reaktioner efteråt fick mycket gott stöd i vittnesmålen från de vänner till henne som hörts i målet. Som motsats bedömdes 23-åringens version som "torftig och detaljfattig" - där han gett bilden av att vilja förminska sin roll i situationen och skjuta över ansvaret på kvinnan.

Dömdes i tingsrätten
Med hänsyn till kvinnans berättelse och båda parternas uppgifter om att det aldrig förekommit något sexuellt mellan dem tidigare, samt 23-åringen egna uppgifter om att kvinnan legat tyst och still under hela förloppet - ansåg tingsrätten att mannen förstått att hon sov, men valt att ignorera detta. Genom det anförda ansågs därmed åtalet för våldtäkt styrkt - och 23-åringen dömdes till fängelse i två år och tre månader. Kvinnan tillerkändes även ett skadestånd om drygt 120 000 kronor.

Hovrätten över Skåne och Blekinge ändrar nu domen och frikänner 23-åringen för åtalet om våldtäkt.

"Inte bevisat"
Hovrätten anför visserligen att kvinnans berättelse är trovärdig, och får stöd i vad som i övrigt har framkommit i målet. Det anses därmed klarlagt att 23-åringen genomfört samlag med kvinnan - som inte deltog frivilligt.

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten det dock inte bevisat att 23-åringen faktiskt förstod att kvinnan sov. Hovrätten beaktar 23-åringens förklaring att kvinnan svarat "mm" på hans frågor om hon ville ha samlag - ett ljud som även kvinnan medgett att hon vid något tillfälle kunnat ge ifrån sig.

Frias 
Hovrätten anser samtidigt att kvinnans beskrivning om hur 23-åringen blivit förvånad när hon vaknade ger stöd åt slutsatsen att han inte förstod att hon sov och friar alltså honom från våldtäkt. Hovrätten fastställer dock tingsrättens dom avseende ringa narkotikabrott - men påföljden i form av böter efterges med hänsyn till den långa tid 23-åringen suttit häktad med anledning av våldtäktsåtalet.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Alt-texten
    Anna Ekdahl

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt