Skip to content

Morddömde Esa Teittinen friades efter resning - får miljonskadestånd

Foto: Claudio Bresciani / TT

Esa Teittinen, 62, dömdes 2010 till fängelse i 15 år för mord på en vän. Förra året beviljades han resning och fallet prövades på nytt i hovrätten. I september friades han från anklagelserna, och nu får han skadestånd på sammanlagt 8 250 000 kronor. - Spontant tycker jag att ersättningen är alldeles för låg, säger Esa Teittinens advokat Marko Tuhkanen till Dagens Juridik.

 

Den 14 december 2009 hittades en 70-årig man, vän till Esa Teittinen, död i ett badkar i en lägenhet i Solna. Det var Esa Teittinen själv  som larmade polisen om dödsfallet.

Pekades ut
En kvinna som befann sig i lägenheten pekade ut Esa Teittinen som den som dödat mannen, och trots att stöd- eller teknisk bevisning saknades dömdes Esa Teittinen till 15 års fängelse för mord. 

Efter flera försök beviljades Esa Teittinen till slut resning. 

Släpptes på fri fot
När den nya förhandlingen avslutades i Svea hovrätt försattes Esa Teittinen på fri fot - och en knapp månad senare meddelades den friande domen. 

Bland annat vittnade flera rättsläkare om att det aldrig gått att fastställa hur den 70-årige mannen dog, och rätten konstaterade också att det fanns skäl att bedömda de uppgifter från den kvinna som pekade ut Esa Teittinen med försiktighet.

"Det kan konstateras att det saknas bevisning som direkt binder Esa Teittinen till den åtalade gärningen”, skrev rätten i domen. 

Satt i över åtta år 
Esa Teittinen satt sammanlagt frihetsberövad, häktad, och på anstalt, i  åtta år och tre månader.

Han begärde därför ersättning på 25 miljoner kronor, varav drygt 21 miljoner för lidande och 2,75 miljoner i förlorade arbetsinkomst och 1,1 miljoner i uteblivet arv. 

Att mäta lidande i pengar är naturligtvis en mycket svår uppgift och att kunna värdera olika individers grad av lidande mot varandra så att rättstillämpningen uppfattas som rimlig och rättvis är en än svårare uppgift, skriver JK i sitt beslut. 

 Esa Teittinen ska, skriver JK, tillerkännas "en hög ersättning". 

"Alldeles för lågt"
De kommer fram till att han för hans lidande ska få 8,25 miljoner kronor. 

Vad gäller förlorad arbetsinkomst får han ytterligare en miljon kronor. 

Marko Tuhkanen, som företrädde Esa Teittinen under resningen säger att han tycker att ersättningen är "alldeles för låg". 

- Vi har en snålt tilltagen praxis för lidande, men även med den i beaktande tycker jag ersättningen är för låg. 

"Besviken"
Han säger att han är upprörd överatt JK inte ens tar upp det "övergrepp" som staten begått mot Esa Teittinen. 

- Polisen har ju fabricerat bevis och gömt bevisning som talade till hans fördel - att JK inte ens tar upp det i bedömningen av ersättningen är dåligt tycker jag. Det är en stor kränkning som han utsatts för av staten. 

Advokaten säger att det inte är omöjligt att frågan drivs vidare, och kan komma att avgöras i domstol. Han hade ännu, när Dagens Juridik talade med honom, inte haft kontakt med Esa Teittinen.

- Vi får prata om det senare. Han har köpt en gård i Finland där han hjälper ungdomar på glid. 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt