Skip to content

Inte rån när man knuffade omkull 86-åring och stal väska - utvisning hävs

Foto: Sofia Müller/TT

Mannen dömdes i tingsrätten för rån efter att ha knuffat omkull en 86-årig kvinna och tagit hennes handväska. Nu ändrar hovrätten rubriceringen till stöld och ofredande och häver därmed utvisningen. 

 

Hovrätten för Nedre Norrland ändrar Gävle tingsrätts dom och dömer en man för grov stöld och ofredande i stället för rån.

Fängelsestraffets längd sänks därmed från ett år och två månader till åtta månader, samtidigt som beslutet om utvisning upphävs.

Knuffade omkull
Av utredningen i tingsrätten framgår att mannen i januari 2019 gick fram till en då 86-årig kvinna när hon stod utanför porten till sitt bostadshus. Mannen knuffade omkull kvinnan så att hon hamnade på marken, innan han ryckte av henne handväskan och flydde från platsen.

Två förbipasserande personer blev vittnen till händelsen.

Ur stånd att värja sig
Tingsrätten konstaterade att det har varit fråga om ett relativt lindrigt våld, men att det har riktats mot en äldre person som varit ur stånd att värja sig. Domstolen fann det också utrett att mannen hade följt efter kvinnan från en galleria och till hennes bostadshus, vilket är en "inte helt obetydlig sträcka". Det kunde därför enligt rättens mening hållas för visst att mannen följde efter kvinnan i avsikt att stjäla hennes handväska.

Hovrätten instämmer nu i tingsrättens bedömning om hur händelseförloppet har gått till.

Domstolen framhåller dock att mannens våld har varit av lindrig art och att den stulna egendomen får antas ha haft ett ringa värde.

"Inte tillräckligt"
Kvinnans höga ålder och det faktum att mannen följde efter henne är enligt hovrättens mening inte tillräckligt för att gärningen ska rubriceras som rån. Hovrätten ändrar därför rubriceringen till grov stöld och ofredande.

Straffet sänks från  ett år och två månader till åtta månader och beslutet om utvisning hävs då brottsligheten mannen döms för inte motiverar utvisning, enligt hovrätten. 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt