Skip to content

Annie Lööf deltog i inspirationslunch för kvinnliga jurister hos Legally Lady

Foto: Eric Tagesson/DJ

Hon befinner sig i stormens öga, Centerpartiets partiledare Annie Lööf. I dag deltog hon på Legally Lady Stockholms nätverkslunch för kvinnliga jurister. "Jag har varit ifrågasatt och uträknad. Jag vet hur det känns att få kämpa för att komma tillbaka och vända motgång till framgång,” säger hon. 

 

Hon är, tveklöst, en av landets mäktigaste kvinnor. Hon är utbildad jurist, och har läst specialkurser i kriminologi och statsvetenskap. Sedan 2006 sitter hon i riksdagen och 2011 tog hon över som Centerpartiets partiledare efter Maud Olofsson. 

Besökte Legally Lady
Under tisdagen besökte hon Legally Lady, landets ledande karriärnätverk för kvinnliga jurister, för att berätta om erfarenheter, insikter och upplevelser som påverkat och format hennes karriär och ledarskap.

Nätverkslunchen i centrala Stockholm var fullsatt och partiledaren minglade med besökarna innan det var dags för hennes dragning. 

- Jag har aldrig arbetat som jurist, berättade Annie Lööf. 

- Men det behövs sådana här nätverk där vi kan stötta varandra - det har män gjort i alla tider. Nu måste vi hitta vägar framåt. 

"Inspirera andra"
Annie Lööf berättade att hennes förhoppning var att inspirera andra, genom att berätta om sin resa, om sina motgångar. 

- De har varit många. 

Hon berättade om uppväxten i Maramö utanför Värnamo, och om hur det präglat henne. 

- Att växa upp i ett samhälle där farfar fick ploga vägen själv för att vi skulle kunna ta oss till stan fick mig att förstå vikten av civilsamhället. 

Citerade Pippi
Hon blev den första i familjen att lämna Småland, för att ta en akademisk examen. För att illustrera sin resa, som människa och politiker, citerar hon Pippi Långstrump. 

- Det där har jag aldrig prövat, så det klarar jag säkert. 

Engagemang för barn och kvinnor
Det var hennes engagemang för utsatta barn och kvinnor som fick henne att välja juridiken. Hon beskriver sig själv som engagerad, redan från unga år. Sedan sa hennes pappa något som förändrade engagemanget, och gjorde det mer handfast. 

- Kliv ner från läktaren, sa han, berättade Annie Lööf. 

Det blev politiken. 

"Stötta och lyfta"
Kristin Håkansson, verksamhetsansvarig för Legally Lady, säger att intresset för nätverket är stort både i Stockholm och i Göteborg. 

- Och vi är glada över att Annie Lööf ville komma och gästa vår nätverkslunch i Stockholm idag. Kul även att Annie flera gånger underströk vikten av den här typen av nätverk för kvinnor, betydelsen av att både vara och ha kvinnliga förebilder, och att vi kan bli ännu bättre på att stötta och lyfta varandra för att ta oss framåt. 

 

Här kan du kontakta Legally Lady.

  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt