Skip to content

Två års fängelse för gymnasieelevs våldtäkt på lärare - HD prövar inte fallet

Foto: Berit Roald/TT

Eleven våldtog sin lärarinna i ett klassrum på skolan i Nässjö. Straffvärdet för brottet uppgick, enligt tingsrätten, till tre års fängelse, men på grund av mannens ålder stannade det vid två. Nu beslutar HD att inte pröva målet och straffet står därmed fast. 

 

Det blir fängelse för den 19-åriga tidigare elev vid en gymnasieskola i Nässjö som fällts för att ha våldtagit en lärare, beslutar Högsta domstolen, HD.

Enskilda lektioner
Brotten har begåtts i augusti-september 2018 mot en kvinnlig speciallärare som haft frekventa enskilda lektioner med 19-åringen - och det är också i samband med en sådan lektion som våldtäkten inträffat.

Kvinnan berättade i Eksjö tingsrätt om en elev/lärare-relation, men där 19-åringen lagt till henne på sociala medier som Facebook och Snapchat och börjat ge henne komplimanger, be om avklädda bilder och beskriva hennes kropp.

Hotat kidnappa sambo
19-åringen har sedan vid en lektion tagit med handen längs kvinnans lår så att hennes kjol åkt upp - och när de avslutat lektionen kramat om kvinnan och tagit henne på rumpan.

Efter detta har 19-åringen blivit mer påstridig och lyckats förmå kvinnan att skicka en avklädd bild till honom. Han har efter det också skrivit grova meddelanden till henne, som att han skulle "knulla sönder" kvinnan och hotat med att kidnappa hennes sambo.

När kvinnan och 19-åringen sedan haft en lektion på egen hand har 19-åringen plötsligt låst dörren och tagit tag i kvinnan. Han har i olika omgångar hållit fast kvinnan, dragit ned hennes kläder och fört in sina fingrar i hennes underliv, trots att hon stretat emot och sagt nej. Han har också hållit för hennes mun.

Stöd av vittnesmål
Till slut har 19-åringen lämnat klassrummet, efter att ha tvingat kvinnan att lova att inte säga något om våldtäkten. Tingsrätten ansåg att kvinnans uppgifter var tillförlitliga och vann stöd både av vittnesmål och av skriftlig bevisning, inklusive Snapchat-meddelanden.

Gärningarna rubricerades som våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga hot. Det samlande straffvärdet, som även avsåg vissa andra gärningar, motsvarade tre års fängelse.

Påföljden bestämdes dock, med så kallad ungdomsrabatt, istället till två års fängelse.

Försvårande omständigheter
Göta hovrätt fastställde senare domen, och betonade som försvårande omständigheter att 19-åringen har försvårat för läraren att fly och att han utnyttjat det förtroende som läraren haft för honom.

19-åringen överklagade på nytt, men i och med att HD nu beslutar att inte meddela prövningstillstånd i målet står hovrättens avgörande fast.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt