Skip to content

Ryssland, Kina och islamister - här är de största hoten mot Sverige enligt Säpos årsrapport

Säkerhetspolisens generaldirektör, Klas Friberg. Foto: TT

Hotbilden mot Sverige är bredare än tidigare och har förändrats under de senaste åren. Bland de mest konkreta hoten mot rikets säkerhet finns idag Rysslands cyberspionage, terrorhotet från islamister och Kinas arbete fortsatta strävan efter att bli en "global supermakt". Det meddelade Säkerhetspolisen vid presentationen av myndighetens årsbok tidigare idag. 

 

Även om hotbilden till viss del har förändrats anser Säpo att det största hotet mot Sverige fortfarande utgörs av våldsbejakande islamister. 

Samtidigt finns, enligt rapporten, långsiktiga hot från såväl vikt makt-rörelsen som den så kallade autonoma miljön i form av  påverkansförsök mot Sveriges "demokratiska styrelseskick". 

Hotbilden breddas
I rapporten går att läsa att den förändring som skett vad gäller hotbilden mot Sverige är att den breddats samtidigt som hoten blivit mer omfattande än tidigare. 

Enligt Säpo har dessutom extremistmiljöerna förändrats samtidigt som främlingsfientligheten ökat i det svenska samhället. 

Ryssland och kina utgör stora hot
I rapporten presenterar säpo en lista över sju hot mot Sverige under det kommande året. Det handlar bland annat om sårbara skyddsvärda verksamheter, politisk påverkan och "mindre förutsägbarhet i internationella relationer".

Men det handlar även om Rysslands fortsatta användning av militära och icke-militöra maktmedel som utrikes- och säkerhetspolitiska instrument, exempelvis cyberspionage och påverkan. 

Även hotbilden kopplat till Kina, som "arbetar för att få ekonomiska fördelar via cyberangrepp och uppköp av företag" har enligt Säpo ökat och utgör numera ett hot mot Sverige.

Isalmister fortfarande stort hot
Terrorhotet mot Sverige från islamistiskt motiverade aktörer är på en liknande nivå som för ett år sedan och bedöms ligga kvar på samma nivå under det kommande året.

Enligt Säpo är det troligt att anta att de senaste årens stora ökning av antalet personer som sympatiserar med våldsbejakande islamism i Sverige troligen mattas av, men samtidigt har Sverige fler våldsbejakande islamister än någon gång tidigare.

 

Läs hela rapporten här

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt