Skip to content

Jägare sköt varg som han trodde var räv - döms av tingsrätten

Foto: Polisen

Den 38-årige, nyblivne, jägaren siktade och sköt vad han trodde var en räv. Det visade sig dock att han skjutit den så kallade "Snapphanevargen". Nu döms han till villkorlig dom och böter för jaktbrott. 

 

Det var under bockpremiären i nordvästra Skåne förra året, i augusti, som mannen placerades i ett jakttorn för att jaga råbock, men också vildsvin och räv var lovliga att skjuta. Mannen har haft jägarexamen i runt tre år, men aldrig skjutit något vilt. 

"Rödaktigt djur"
Han har i förhör berättat att han såg ett "rödaktigt djur" som han uppfattade som en räv. Han såg dock aldrig hela djuret utan bara delar av det. Han gjorde, säger han, en nogrrann bedömning av avstånd och så kallat kulfång innan han avlossade skottet mot djurets bog. 

"Snapphanevargen"
Han klättrade sedan ner från tornet för att gå fram och kontrollera sitt fällda vilt. Då han inte omedelbart fann djuret ropade han på radion föratt få hjälp att spåra och efter en kvart fick han beskedet över radion att hans påskjutna djur hittats. Det visade sig inte vara en räv utan en nästan 50 kilo tung varg, den så kallade "Snapphanevargen". En räv väger enligt rättens expert 6-9 kilo. 

Mannen uppger att han mått mycket dåligt av det som hänt, och att han sålt sina vapen och slutat med jakt. 

Tingsrätten konstaterar att man "som jägare måste säkerställa vad det är för djur som man skjuter, och att det är lovligt att jaga". 

Borde motstått
Rätten menar att mannen borde ha "motstått det för honom kanske inbjudande perfekta skottläget och istället ta god tid på sig och förvissa sig mer noggrant om vad det var för djur som han hade för avsikt att skjuta."

I normalfallet är att skjuta en fredad varg ett grovt jaktbrott, men i detta fall stannar tingsrätten vid jaktbrott av normalgraden, då det rör sig om ett misstag, och att mannen slutat med jakt. 

Motsvarar tre månaders fängelse
Straffvärdet motsvarar tre måanders fängelse, enligt rätten, men eftersom det rör sig om ett oaktsamhetsbrott och det saknas anledning att tro att mannen begår nya brott stannar straffet med villkorlig dmo och böter. 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt