Skip to content

Jägare sköt joggare - filmade själv skottet - åtalas för mordförsök

Foto: Förundersökningen

På filmen från mannens jaktvapen syns hur jägaren siktar in sig på en person som kommer lunkande längs en väg. Det går ett par sekunder, sedan trycker jägaren av. Nu åtalas han för försök till mord samt jaktbrott. 

 

Det var i slutet på november förra året, tidigt på morgonen, i Ljungbyhed i nordvästra Skåne. En 75-årig man var ute och joggade när han plötsligt träffades av en kula i höften. 

Mannen som sköt, en jägare och prickskytt, åtalas nu för försök till mord samt jaktbrott.

Filmbevis
Bevisningen förefaller god. På sitt vapen hade jägaren en kamera monterad. På filmen, som Dagens Juridik tagit del av, ses hur jägaren riktar sitt hårkors mot joggaren, låter det vila på nedre delen av mannens kropp, och sedan trycker av, varpå joggaren faller till marken. 

– Jag menar att det enbart var tur att han fick så lindriga skador. Skottet tog i höften. Hade det träffat längre upp finns stor risk för att han hade avlidit av skadorna, säger kammaråklagare Ola Lavie.

Den åtalade mannen hävdar att han trodde den 75-årige mannen var ett rådjur med "nedböjt huvud". 

Jaktbrott
Förutom mordförsök åtalas mannen också för grovt jaktbrott. Enligt stämningen har han vid ett flertal tillfällen under hösten jagat rådjur och räv nattetid, vilket är förbjudet. Han har använt ett så kallat värmesikte, vilket kräver särskilt tillstånd, och "felaktig ammunition", helmantlad kula. 

Även vad avser dessa brott finns mannens egna filmer bland bevisningen. 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

 

  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt