Skip to content

Diskriminering när butikspersonal följde efter romsk familj - företag döms i tingsrätten

Foto: Erik G Svensson

Personalen i en butik följde efter familjen, som var finska romer. Nu döms butiken för olaga diskriminering efter att Diskriminerings-ombudsmannen tagit fallet till domstol. 

 

Det var diskriminering när personal i en butik i Linköping följde efter en barnfamilj i juni 2017 och hotade att ringa Securitas.

Det slår Linköpings tingsrätt fast i en dom. Familjen tillhör gruppen Kaale, som är finska romer. Inom gruppen finns en tradition att kvinnor vid en viss ålder börjar bära en symboliskt viktig heltäckande kalédräkt - en lång, vid svart kjol och blus med krås.

Personal följde efter
Familjen - mamma, pappa och två barn - hade först köpt en nappflaska till det yngsta barnet i en babybutik, och sedan gått in i en angränsande butik för att köpa en leksak till barnets storebror.

Det var då som personalen började följa efter familjen. Pappan bad personalen att sluta med detta, men fick bland annat till svar att de kunde låta väktare följa efter familjen istället och att det var helt upp till personalen att bestämma vem som skulle få handla där.

"Uppträdde aggressivt"
Det bolag som äger båda butikerna har hävdat att pappan oprovocerat uppträdde aggressivt mot personalen. En filminspelning som pappan har gjort ger enligt tingsrätten inte stöd för det påståendet. Istället menar domstolen att det är utrett att familjen utsatts för ett missgynnande som har samband med dess etniska tillhörighet.

Det är Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drivit fallet till domstol. Bolaget åläggs nu att betala totalt 75 000 kronor till familjen - 30 000 kronor till vardera förälder och 15 000 kronor till det äldre av de båda barnen, i enlighet med DO:s yrkande.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt