Skip to content

70-åring döms för flera sexövergrepp mot barn - får straffrabatt på grund av sin ålder

Foto: Hasse Holmberg/TT

Den i dag 70-årige mannen döms för våldtäkt mot barn och ett stort antal sexuella övergrepp mot barn. Hovrätten menar att brotten är värda fyra års fängesle - men ger rabatt med ett år på grund av ålder och hälsa. 


Hovrätten för Västra Sverige dömer en i dag 70-årig man för bland annat våldtäkt mot barn till fängelse i tre år.

Fyra olika flickor
Mannen åtalades ursprungligen vid Vänersborgs tingsrätt för flera fall av våldtäkt mot barn, samt sexuella övergrepp mot barn.

Gärningarna ska ha utförts under två olika tidsperioder – mot fyra olika flickor.

Den ena delen av åtalet avser övergrepp som ska ha utförts mellan åren 2008–2011. Dessa övergrepp har utförts mot två systrar, som vid tiden för gärningarna bodde i en husvagn på 70-åringens tomt tillsammans med sina föräldrar.

Åtta respektive tolv år gamla
Den andra delen av åtalet avser övergrepp som har utförts under framför allt 2016 – mot två andra systrar som vid tiden för övergreppen var åtta respektive tolv år gamla.

70-åringen hade fått kontakt med familjen i samband med att han fick hjälp av flickornas pappa att reparera sin bil.

Flickorna var därefter hemma hos 70-åringen vid flera tillfällen. Gärningarna ska bland annat ha bestått i att 70-åringen vidrört flickornas könsorgan med sina fingrar och förmått dem att onanera åt honom.

Vid ett tillfälle ska 70-åringen ha försökt genomföra ett samlag med en av flickorna.

Åtta månader i tingsrätten
Tingsrätten fann att endast vissa av åklagarens påståenden var styrkta, och att dessa gärningar skulle rubriceras som sexuella övergrepp mot barn.

Mannen dömdes för sammanlagt sju övergrepp, mot två av de fyra flickorna.

Påföljden bestämdes till åtta månaders fängelse. 70-åringen ålades också att betala sammanlagt 100 000 kronor i skadestånd till flickorna.

Hovrätten dömer för fler brott
Nu gör dock alltså hovrätten en delvis annan bedömning och finner att åtalet mot 70-åringen är styrkt i större utsträckning än vad tingsrätten har ansett.

Hovrätten konstaterar att flickornas berättelser kan tillmätas större betydelse än vad tingsrätten har gjort. 70-åringen döms därför sammantaget för ett tiotal sexuella övergrepp mot barn, ett fall av våldtäkt mot barn, samt tre sexuella ofredanden mot barn.

Påföljden skärps därmed också – till fängelse i tre år.

Hovrätten konstaterar att straffvärdet för brottsligheten uppgår till fyra års fängelse.

Straffrabatt
På grund av mannens ålder och dåliga hälsa, samt eftersom det för vissa av övergreppen har förflutit ”en i förhållande till brottens art ovanligt lång tid” bestäms dock påföljden till tre års fängelse.

70-åringen åläggs också att betala sammanlagt 345 000 kronor i skadestånd till de fyra flickorna.

  • Alt-texten
    Åsa Lindqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt