Skip to content

Våldtäktsdömd ska utvisas - hävdar att han riskerar dödsstraff efter att ha konverterat till kristendomen

Foto: Heiko Junge/TT

Mannen dömdes för våldtäkt till fängelse och utvisning. I hovrätten argumneterade han att han konverterat till kristendomen - och därför riskerade dödsstraff om han utvisas. Trots det fastställer nu hovrätten utvisningen. 

 

En i dag 32-årig man åtalades vid Skellefteå tingsrätt för bland annat våldtäkt och grovt olaga hot.

Var kontrollerande
32-åringen hade i augusti 2017 inlett en sexuell relation med en gift kvinna. Kvinnan uppgav att 32-åringen tidigt var kontrollerande. Hon fick till exempel inte ta i hand med män och tvingades blockera alla män på sociala medier som hon inte var släkt med.

Hon var hela tiden tvungen att be om tillåtelse för allt.

Kvinnan började umgås mer och mer med 32-åringen, bland annat genom Rädda Barnen där de båda var volontärer.

Hotade med kniv
Vid ett tillfälle hade kvinnan, med 32-åringens tillåtelse, varit hos en kompis. 32-åringen trodde då att kvinnan skulle "ligga med väninnans man" och tvingade henne att åka hem till honom i stället.

Väl hos honom hämtade 32-åringen en kökskniv och tvingade till sig oralsex. 32-åringen hävdade att kvinnan frivilligt hade gått med på oralsex och förnekade att han skulle ha hotat henne med kniv.

Tingsrätten ansåg att kvinnans berättelse var detaljerad och utförlig. Kvinnan hade även berättat om händelsen för två utomstående personer.

Tingsrätten fann därför att åtalet avseende våldtäkt och grovt olaga hot var styrkt. 32-åringen fälldes även för andra brott mot kvinnan, bland annat tre fall av misshandel.

Tio års utvisning
Tingsrätten dömde därför 32-åringen till två och ett halvt års fängelse och utvisning i tio år. 32-åringen överklagade till Hovrätten för Övre Norrland, som dock instämmer i tingsrättens bedömning avseende såväl skuld- som påföljdsfrågan.

Gällande beslutet om utvisning hävdade 32-åringen att han 2016 hade konverterat till kristendomen och riskerade dödsstraff om han utvisades.

Hovrätten menar att det finns indikationer på att ett utvisningsbeslut i nuläget inte skulle gå att verkställa. Dock anser hovrätten att det inte med säkerhet går att säga att utvisningsbeslutet inte kan verkställas vid frigivning från fängelsestraffet.

Hovrätten fastställer därför även beslutet om utvisning.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

  • Alt-texten
    Stefan Lundkvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt