Skip to content

Mäklare annonserade ut bostadsrätt till lockpris - varnas av disciplinnämnden

Foto: Claudio Bresciani / TT

Lägenheten hade ett utropspris på 2,3 miljoner - men såldes för 3 miljoner. Nu varnas mäklaren för att ha använt ett lockpris.

 

Fastighetsmäklarinspektion, FMI, anser att prissättningen av en bostadsrätt har utgjort ett så kallat lockpris och den ansvariga mäklaren meddelas därför en varning.

Skillnad på 700 000
Anmälarna uppgav i huvudsak att bostadsrätten marknadsfördes till ett pris om knappt 2,3 miljoner kronor, och att budgivningen sedermera slutade på drygt 3 miljoner kronor.

Enligt anmälarna bör detta innebära att utgångspriset kan anses vara ett lockpris.

Inte i linje
FMI konstaterar att avvikelsen om drygt 27 procent av slutpriset är "en indikation på att utgångspriset inte låg i linje med marknadsvärdet".

Vidare framhåller FMI mot bakgrund av prisstatistik från den aktuella bostadsrättsföreningen att ingen annan tvårumslägenhet har sålts för ett pris under 3 miljoner kronor sedan år 2015.

Jämförbart objekt
Strax före den aktuella försäljningen har även ett jämförbart objekt i samma förening sålts till ett pris om 3,2 miljoner kronor, vilket FMI menar att mäklaren borde ha tagit hänsyn till.

FMI finner att det genom uppgifterna i utredningen är "otvetydigt fastställt att det varit fråga om en vilseledande prisuppgift i marknadsföringen".

Brutit mot god sed
Mäklaren har på så sätt marknadsfört bostadsrätten i strid mot marknadsföringslagen och därigenom brutit mot god fastighetsmäklarsed.

Mäklaren meddelas därför en varning för agerandet.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här 

  • Alt-texten
    Caroline Gejbo

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt