Skip to content

Hovrätten ogillar åtal om jaktbrott - inte visat att berusade män hade för avsikt att skjuta älg

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

De två männen, 71 och 47 år gamla, dömdes i tingsrätten för jaktbrott efter att de påträffats på annans mark, berusade - med ett skarpladdat jaktvapen. Nu friar hovrätten dem från jaktbrott. 

 

Dagen innan älgjakten skulle inledas 2016 påträffades de båda männen i ett skogsområde tillhörigt ett annat jaktlag.

Området ligger två kilometer från 71-åringens mark på vilken han hade rätt att jaga, samt tilldelning att fälla, älg.

"Sökte älgspår"
71-åringen har i förhör berättat att de var på den andra marken i syfte att söka efter älgspår eftersom hans söner skulle jaga älg på hans mark dagen därpå.

Bilen som de färdades i hade fått punktering och de hade därför fått tillkalla en vän, en 67-årig man, för att kunna ta sig från platsen.

"Var berusade"
De vittnen, som kom först till platsen, uppgav dock att männen hade ett skarpladdat vapen i bilen och att de båda varit berusade.

Tingsrätten konstaterade att det inte fanns stöd i utredningen för att männen hade dödat eller sårat någon älg vid det aktuella tillfället men att det med hänsyn till den utrustning som de haft med sig var styrkt att männen haft för avsikt att skjuta en älg på grannmarken den aktuella dagen. . 

Dessutom hade 71-åringen ”yttrat sig på ett sätt som kan uppfattas som ett medgivande av olovlig jakt”.

Männen hade därmed, enligt tingsrätten, gjort sig skyldiga till jaktbrott.

Dömdes också för vapenbrott
Såväl 71-åringen som 67-åringen, som tagit med vapnet hem till sig och förvarat det där, dömdes också för vapenbrott, då 71-åringen saknade licens fär vapnet.

Även om 67-åringen inte hade varit med när männen sökte efter vilt ansåg rätten att han främjat gärningen på sådant sätt att han skulle dömas för medhjälp till jaktbrott.

Överklagade
Påföljden för 71-åringen bestämdes till fängelse i åtta månader och för de övriga två till fängelse i fem månader. De dömda överklagade domen till hovrätten. 

Hovrätten för Nedre Norrland gör nu en annan bedömning än tingsrätten och konstaterar att männen inte gjort sig skyldiga till jaktbrott.

"Går inte att dra slutsats"
Domstolen konstaterar att det i och för sig är en besvärande omständighet att de hade med sig ett skarpladdat vapen men eftersom det inte finns någon utredning om vad männen gjorde på området innan vittnena kom dit går det inte att dra slutsatsen att de haft för avsikt att skjuta en älg.

Döms för vapenbrott
Däremot instämmer domstolen i tingsrättens bedömning avseende vapenbrotten.

Fängelsestraffen ska i enlighet med detta sänkas till fyra månader för 71-åringen och två för 67-åringen medan 47-åringen frikänns från åtalet.

  • Alt-texten
    Erik Scherstén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt